Külföldről vásárolna? Ezt érdemes tudni határon átnyúló fogyasztói vitákról

Az internetes vásárlás buktatói, erre figyelj, mielőtt a neten rendelsz
Vágólapra másolva!
Az online, vagy más néven elektronikus kereskedelemre számos speciális szabály vonatkozik. Különösen azóta, hogy Magyarország is uniós tagállam, rendkívül erős fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak internetes vásárlásainkra. Ám a kockázatok elkerülése érdekében érdemes megszívlelni néhány tudnivalót – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Gombolai Éva kifejtette: az online szerződéskötések száma folyamatosan növekszik. A vállalkozások számára az internetes értékesítés költséghatékonyabb, illetve lehetőséget nyújt a kis- és középvállalkozások számára, hogy terjeszkedjenek.

A vásárló számára pedig az elérhető termékválaszték gyakorlatilag a végtelenre bővül, hiszen nincs olyan, amit ne rendelhetnénk meg online.

Speciális szabályok

Az online, vagy más néven elektronikus kereskedelemre számos speciális szabály vonatkozik. Különösen azóta, hogy Magyarország is uniós tagállam, rendkívül erős fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak internetes vásárlásainkra.

Ezek közül a legismertebb a 14 napos elállási jog, így a széles áruválasztékkal, kedvezőbb árakkal összekapcsolva a vásárlás ezen kényelmes módja nem csupán egyenrangú, de bizonyos szempontok alapján még előnyökkel is jár a hagyományos vásárláshoz képest.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője hangsúlyozta: vannak olyan kockázatok, amelyekre a jelenlegi szabályozás sem nyújt védelmet. Emellett azt sem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a szabályok a körültekintő és racionális fogyasztót védik, így egyes lépéseket saját jól megfontolt érdekünkben ne spóroljunk meg.

Az ellenőrzések fontossága

Ezek egyike annak ellenőrzése, hogy kivel szerződünk. Az ár-összehasonlító oldalakról történő rendelés, a magyar nyelvű honlap önmagában még nem jelentik azt, hogy az eladónk magyar.

Amennyiben külföldi féltől rendelünk, úgynevezett határon átnyúló ügylet jön létre. Uniós vásárlás esetén ez azt jelenti, hogy a szerződésre vonatkozó jogszabály jó eséllyel (de nem biztosan!) magyar lesz, vagy azonos elvek mentén rendezi a felek esetleges vitáját.

Távol-keleti eladó esetében viszont ne legyenek illúzióink. Amennyiben a megrendelt termék nem, vagy késve érkezik meg, esetleg – valós példa – becsomagolt vízzel teli műanyag kockát kapunk helyette, a már átutalt ellenértéket jó eséllyel nem látjuk viszont.

Határon átnyúló ügylet esetén fontos kérdés lesz ugyanis, hogy vita esetén hol, milyen ország joga szerint zajlik majd a vitarendezés. Erről a felek a szerződésben már előre megállapodhatnak, ez nagyon gyakran meg is történik a szerződési feltételek beikszelésével.

Külföldi vállalkozással szemben még akkor is nehezebb fellépni, ha Magyarországon, magyar jog szerint pereskedhetünk, hiszen a végrehajtás még a legkedvezőbb döntés ellenére is nehézségekbe fog ütközni. Amennyiben azonban mi magunk beleegyezünk, hogy külföldön, külföldi jog szerint történjen a panaszaink intézése, még összetettebbé válik a helyzet.

Mind az igényérvényesítés módja, mind a fogyasztóvédelem rohamosan fejlődik, illetve igazodik az igényekhez is, ezért kellő gondosság mellett változatlanul számolhatunk a külföldi rendelések előnyével is.

Forrás: Thinkstock

Gondosság alatt azt értjük, hogy még a vásárlást megelőzően tájékozódunk az eladóról, hiszen bármelyik vállalkozás nevére rákeresve azonnal kiszűrhető, ha nem megbízható cégről van szó.

Kérjünk előzetes tájékoztatást arról, hogy a magyar szabványoknak megfelelő, magyar használati utasítással ellátott terméket kapunk-e kézhez. Járjuk körbe, hogy probléma esetén elérhető-e szervizhálózat, ügyfélszolgálat, milyen nyelven kommunikálhatunk az eladóval.

Ellenőrizzük, hogy ha az elállási jogunkkal kell élnünk, hova kell visszaküldeni a terméket – ez ugyanis komoly költségekkel járhat.

Végül, aki rendszeresen és nagyobb értékben vásárol külföldről, érdeklődjön bankjánál az internetes bankkártya előnyeiről. Ez gyakorlatilag egy olyan alszámlát jelent, amire csak akkora összeget utalunk át, amely a termék vételárának felel meg, így megelőzhető, hogy kártyaadatainkkal visszaéljenek.

Amennyiben mégis vita merülne fel, úgy az Európai Fogyasztói Központhoz van módunk fordulni az az Európai Bizottság online vitarendezési fóruma mellett. Bár könnyen és magyar nyelven elérhető eljárásokról van szó, a szerződéskötés előtti körültekintésre szánt idő ezerszeresen térül meg, ha ezzel elkerülhetünk megbízhatatlan eladókat – tanácsolta végezetül dr. Gombolai Éva.