D.A.S. JogSzerviz: a járdán parkolás szabályai

parkolás
Vágólapra másolva!
A járdán történő parkolással kapcsolatban sok olyan téves információ forog a köztudatban, melynek az eredménye könnyen bírság is lehet – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői. Alapesetben tilos járdán parkolni, ám a jogszabály mégis enged kivételeket.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértői rámutattak: a KRESZ – a közgondolkodással ellentétben - alapvetően tiltja a járdán történő megállást. A 41.§ alapján ugyanis járdán megállni járművel tilos.

Ugyanakkor a jogszabály meghatározza azokat a feltételeket is, amelyek együttes fennállása esetén mégis megengedett a járdán történő megállás.

A parkolás feltételei

Eszerint, a járdán részben, vagy egészben csak akkor szabad járművel megállni, azaz parkolni, ha azt vagy jelzőtábla, vagy útburkolati felfestés megengedi. Tehát amennyiben se tábla, sem útburkolati jel ezt nem teszi lehetővé, úgy a KRESZ szerint a megállás sem lehetséges.

További feltétel, hogy a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el és a gyalogosok számára legalább 1,5 méteres szabad területet biztosítson.

Ez azonban csak olyan járművek esetében lehetséges, melyek tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladja meg. Tehát ennél súlyosabb járművek esetében szintén kizárt az, hogy a járdán parkoljon.

Ha bármelyik a fenti feltételek közül nem áll fenn, akkor a megállás jogszabályellenes lesz, ennek pedig hátrányos jogkövetkezménye van – figyelmeztettek a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

A helyszíni bírságok mértéke

Aki a fenti szabályokat megsérti, szabálysértést követ el. A vonatkozó kormányrendelet melléklete alapján fix összegű bírság kiszabását kell elrendelni.

Egy kivételével, valamennyi esetben a helyszíni bírság – jogszabály által előírt – összege 10 ezer forint, míg a szabálysértési eljárásban ez az összeg már 20 ezer forintot tesz ki.

Abban az esetben, ha a helyszíni bírság kiszabásra azért kerül sor, mert a gyalogosok számára a sofőr nem biztosított a legalább 1,5 méteres helyet, a helyszíni bírság összege eleve 15 ezer forintot tesz ki.

Forrás: Szegedi Közlekedési Kft.

A KRESZ a fenti szabályokon felül, ha nincs megállást lehetővé tevő jelzőtábla kitéve, vagy útburkolati jel felfestve csak és kizárólag a mozgássérült vagy az őket szállító személy járműve, a betegszállító járműve, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár számára teszi lehetővé a járdán való megállást.

Azonban ezeknek a járműveknek, illetve sofőrjüknek is be kell tartaniuk a fentiekben részletezett feltételeket, ahhoz, hogy a megállásuk a KRESZ előírásainak megfelelő legyen – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.