Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével, a kertes házban élők között gyakran merül fel a kérdés, kinek a kötelessége összegyűjteni a faleveleket. Mert annak ellenére, hogy száraz időben szép látványt nyújtanak, amint jön egy nagy eső, vagy akár egy éjjeli fagy, bizony balesetveszélyessé válik a levelekkel beborított terület. A D.A.S. JogSzerviz szakértője elmondja, hogy mire érdemes ügyelni.
Vágólapra másolva!

Dr. Sári Judit szerint először is érdemes megnézni, hogy hová sorolandó a kérdéses terület. A magántulajdonban lévő ingatlan telekhatára, vagyis a kerítés frontvonala, valamint a közút közelebb eső széle közti terület közterület.

Így jogos lehet a felvetés, miért is foglalkozzunk magánszemélyként egy közterületnek minősített ingatlanrésszel, és a jog egyértelmű ebben a tekintetben.

A tulajdonos kötelessége

A vonatkozó köztisztasági rendelet kimondja, hogy amennyiben jogszabály – legfőképpen helyi önkormányzati rendelet – eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos kötelessége az ingatlana előtti járdaszakasz tisztántartása – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Járda hiányában ez a szabályozás a kerítéstől számított egy méter széles területsávra vonatkozik, míg, ha a járda mellett zöldsáv is található, úgy az úttestig terjedő teljes területre.

A járdaszakasz melletti nyílt árkot és annak műtárgyait úgyszintén a tulajdonos köteles rendben, tisztán tartani, ahogyan a tömbtelken külön tulajdonban álló egyes épületeknek a gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló területet is.

Eltérhet az önkormányzatok szabályozása

A szabályozás az egyes települési önkormányzatok esetében eltérhet, így érdemes utánanézni, konkrétan milyen szabályoknak kell megfelelnünk az ingatlan fekvését figyelembe véve. Előfordulhat, hogy az önkormányzat díj ellenében elvégzi helyettünk ezen teendőinket.

Ha pedig megunjuk a falevelek begyűjtését és szöget üt a fejünkbe a fa kivágásának gondolata, ügyeljünk arra is, hogy például fás szárú növényt kivágni, a legtöbb esetben csak a jegyző hozzájárulásával lehet.

Forrás: Thinkstock

Mi történik akkor, ha az ingatlantulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének és elhanyagolja a háza előtti terület tisztán- és rendben tartását?

Ekkor a közterület-felügyelet embereitől figyelmeztetést kaphatunk, ha pedig nem tanultunk a leckéből, akár bírsággal is számolhatunk.

Azok számára pedig, akik idős koruknál, állapotuknál fogva képtelenek ellátni házkörüli teendőiket, több önkormányzat kedvezményes díj ellenében fűkaszás szolgáltatást biztosít – mondta végezetül dr. Sári Judit.