D.A.S. JogSzerviz: az álláskeresők után igénybe vehető adókedvezmény

Munkanélküliség, munkaügyi központ, álláskeresők, forinthitel
Vágólapra másolva!
Mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak fontos, hogy élni tudjon azokkal az esetleges kedvezményekkel, amelyeket a jogszabályok biztosítanak számukra az adó- és járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatban – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Gombolai Éva kifejtette: az egyik ilyen kedvezmény célja, hogy munkához segítse azokat, akik már hosszabb ideje kiestek az álláspiacról. A foglalkoztatásukhoz kapcsolódó kedvezménnyel kívánja az állam ösztönözni a mihamarabbi ismételt elhelyezkedésüket.

A kedvezmény igénybevétele feltételekhez van kötve, így a tartósan álláskereső természetes személyt adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyban foglalkoztató kifizető az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adóból adókedvezményt vehet igénybe.

Ennyi lehet a kedvezmény

A kedvezmény egyenlő a munkavállalót az adó-megállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint után a szociális hozzájárulási adó (19,5 százalék) mértékével egyező összeggel a foglalkoztatás első két évében, és legfeljebb 100 ezer forint után annak 50 százalékával megállapított összeggel a foglalkoztatás harmadik évében.

A kedvezmény tehát három éven keresztül jelent kisebb adóterhet, mint a hagyományos esetben – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ki minősül tartósan álláskeresőnek?

Fontos kérdés, hogy ki minősül tartósan álláskeresőnek, vagyis ki után vehető igénybe ez a kedvezmény?

Ennek a rendelkezésnek az alkalmazásában tartósan álláskereső az, akit az állami foglalkoztatási szerv, hétköznapi szóhasználattal élve a munkaügyi hivatal a kedvezményezett foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legalább 183 napig a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint álláskeresőként nyilvántartott.

E szabály alkalmazása szempontjából az álláskeresőként való nyilvántartás időtartamába a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát be kell számítani.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállását igazoló, az állami foglalkoztatási szerv által, az álláskereső személy kérelmére kiállított igazolás birtokában érvényesítheti.

A jogosultság megállapításához 275 napot, és ezt követően kell ellenőrizni, hogy megvan-e a 183 nap álláskeresőként nyilvántartott időszak, amibe a közfoglalkoztatás időtartama is beleszámít.

Célszerű állásra való jelentkezéskor jelezni a munkáltató felé, amennyiben a fenti feltételeknek megfelelünk, hiszen döntő tényező lehet ahhoz, hogy a jelentkezők közül ránk essen a választás – tanácsolta végezetül dr. Gombolai Éva.