Szabálysértés ittas állapotban – erre kell figyelni a vízparton

Motorcsónak óbuda Duna Duna-part közlekedés hajó  FOLYÓ folyópart kikötő motorcsónak stég
Budapest, 2016. szeptember 27. Motorcsónak a Duna óbudai szakaszán 2016. szeptember 27-én. Egy új rendelettervezet szerint a III. kerületi önkormányzat települési adóval sújtaná azokat a magánszemélyeket, akik motoros vízi járművel használják a Duna partjának és folyamának az önkormányzat illetékességi területéhez tartozó részét. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Mivel hamarosan megérkezik a vízparti nyaralás főszezonja, ezért a D.A.S. JogSzerviz szakértője röviden áttekinti az ittassággal kapcsolatos szabálysértési törvényi szabályokat, amelyek miatt bajba kerülhetünk a hatóságok előtt.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás kifejtette: az ittas vezetés kapcsán a legtöbben a gépjárművel elkövetett cselekményre gondolnak. Valójában ennél sokkal gyakoribbak azok az esetek, amikor valaki ittasan ül kerékpárra a vízparton, vagy ittasan száll valamilyen vízi járműre.

A KRESZ a kerékpározással kapcsolatosan meglehetősen homályosan fogalmaz, ugyanis akkor minősül az ittas kerékpározás szabálysértésnek, ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képtelen állapotban van. Ez pedig nem egzakt fogalom.

A vízi járművek vezetése

Aki ittasan vezet gépi meghajtású vagy nem gépi meghajtású vízi járművet, ittas vezetés szabálysértését követi el – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Vízi jármű a törvény értelmében a vízen való közlekedésre, szállításra, illetve más úszólétesítmény továbbítására szolgáló úszólétesítmény, úszó munkagép és a nem gépi meghajtású vízi jármű.

A motorcsónak, jetski, vitorlás hajó vagy a kajak, kenu vezetőjének tehát számolnia kell azzal, hogy szeszesital, akár csak egy pohár sör elfogyasztása esetén is – amennyiben ez a szervezetéből kimutatható – megvalósítja az ittas vezetés szabálysértését.

A szabálysértés elkövetése szempontjából kizárólag annak van jelentősége, hogy az alkohol kimutatható-e a szervezetből, mindegy, hogy az milyen csekély mértékű. A törvényi megfogalmazás miatt annak sincs jelentősége, hogy mikor történt az alkoholfogyasztás.

Akár a posztalkoholos állapot, tehát egy kiadós másnaposság esetében is megvalósulhat a tényállás, amennyiben az illető szervezete még nem végzett az alkohol lebontásával.

Forrás: MTI/Marjai János

A szervezetből kimutatható, de nem szeszesital elfogyasztásából származó (például a gyümölcsfogyasztásból vagy cukorbetegség miatt fennálló) alkoholos állapot ugyanakkor nem valósítja meg a szabálysértést.

Akkor sem állapítható meg az ittas vezetés, ha a járművezető ténylegesen még nem indult el járművel. Ha azonban megtett, akár csak egy métert is, már fennáll a szabályszegés.

A vízparti kölcsönző alkalmazottja is elkövetheti

Azok a személyek, akik gépi meghajtású vízi járművet ittas személynek engednek át (például vízparti kölcsönző alkalmazottja) ugyancsak megvalósítják a szabálysértést akkor, ha ésszerű módon nem győződnek meg az átvevő személy ittasságáról (annak hiányáról), illetve a járművet átvevő személyt nem nyilatkoztatják az ittasságára vonatkozóan – figyelmeztetett dr. Vágány Tamás.

Végül természetesen meg kell említeni a tiltott helyen fürdés szabálysértését is. Fürdésnek számít az olyan úszóeszköz használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek. Ilyen a játékcsónak, a vízi bicikli, a banánhajó, a felfújható eszköz stb.

Ezt a szabálysértést számtalan módon el lehet követni. A lehetséges elkövetési módok három típusa: a kijelölt fürdőhelynek nem minősülő helyen történő fürdés, a szabad vízen tilalom alá eső fürdés (például hajóúton) és az elővigyázatossági szabályok megsértésével való fürdés (például viharjelzés figyelmen kívül hagyása) – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.