D.A.S. JogSzerviz: haláleseti rendelkezés lakossági folyószámláról

Ne szégyelld a könnyeidet - A gyász fontossága
család
Temető, sír, gyász
Vágólapra másolva!
A haláleseti rendelkezés egy olyan írásbeli nyilatkozatot jelent, amelyben megnevezhetjük azt a személyt, akire a halálunk esetén a számlakövetelésünket átruházzuk. Ez magyarul azt jelenti, hogy akit ebben a nyilatkozatban megjelölünk, a halálunk esetén megkapja a számlánkon található összeget – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Gombolai Éva kifejtette: a törvény pontos választ ad arra, hogy külön rendelkezés hiányában mi történjen az örökhagyó vagyonával. Aki maga szeretné a vagyona sorsát meghatározni, végrendeletben megteheti.

A sokak által ismert életbiztosítás jogintézménye persze nem minősül végrendeletnek, az abban megjelölt kedvezményezett személye egy biztosítási szerződésben van rögzítve.

Lakossági folyószámlák esetén van rá mód

Egy másik, kevésbé ismert, de nagyon praktikus lehetőség annak meghatározása, hogy kié legyen a bankszámlánkon lévő összeg.

Lakossági folyószámlák esetén van mód arra, hogy a természetes személy számlatulajdonos a halála esetére úgynevezett haláleseti rendelkezést tegyen – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A haláleseti rendelkezés egy olyan írásbeli nyilatkozatot jelent, amelyben megnevezhetjük azt a személyt, akire a halálunk esetén a számlakövetelésünket átruházzuk.

Ez magyarul azt jelenti, hogy akit ebben a nyilatkozatban megjelölünk, a halálunk esetén megkapja a számlánkon található összeget.

Pénzintézetenként lehet eltérés

A haláleseti rendelkezés pontos szabályaiban pénzintézetenként lehet eltérés. Általában van mód arra, hogy akár több személyt is megnevezzünk. Sőt, azt is megjelölhetjük, hogy ők egymás között milyen arányban részesüljenek a számlán található összegből.

Nincs kizárva az sem, hogy több számlatulajdonos esetén a saját tulajdoni hányada erejéig rendelkezzen az egyikük.

Dr. Gombolai Éva hangsúlyozta: a haláleseti rendelkezés nem végrendelet, így a számlánkon található összeg ki is kerül a nyilatkozat révén az örökség köréből. Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy a megjelölt személyek a hagyatéki eljárás lezárulásánál sokkal hamarabb hozzáférjenek a számlához.

Forrás: Thinkstock

A legtöbb esetben tehát olyan személy, vagy személyek lesznek megnevezve, akik az elhunytnak egyben örökösei is. Nem nehéz azonban belátni, hogy még ebben az esetben is óriási könnyebbség, hogy a számlát nem zárolják a hagyatéki eljárás végéig.

Sokaknak ez azt jelenti, hogy a temetési költséget nem hitelből kell fedezni. Más esetben a kiskorú örökösök vagyona feletti gyámhatósági jogkör okozna nehézséget, ha a szülők egymással egyeztetve nem tennének haláleseti rendelkezést.

Senki nem foglalkozik szívesen a halála gondolatával, de pár egyszerű lépéssel éppen azokon segíthetünk, akiknek a legnehezebb lesz, ha az mégis bekövetkezik – mutatott rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.