D.A.S. JogSzerviz: érvényes-e az e-mail útján közölt felmondás?

Confused trainee working in a difficult assignment computer frustrated mistake worried confused stress stressed employee office laptop difficult complicated assignment woman sad people anxiety concerned work trouble social email media error online boss ma
Confused trainee working on line with a laptop in a difficult assignment at office
Vágólapra másolva!
A köztudatban egyre elterjedtebb, hogy a felmondást írásban szükséges megtenni, így a szóban közölt nyilatkozattal a kívánt joghatások nem érhetők el. Azonban ez felvet egy újabb kérdést, hogy vajon mit érthetünk írásbeliség alatt? – hívta fel az Origó figyelmét egy érdekes jogi kérdésre a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Heinrich Renáta kifejtette: az elektronikus kommunikáció térhódításával az információk átadása gyorsabb és egyszerűbb, mint valaha, így egyre többekben merül fel a gondolat, hogy a felmondását is e-mail útján közölje.

A hatályos szabályozás azonban ennél szigorúbb követelményeket támaszt – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Mikor írásbeli a jognyilatkozat?

A munka törvénykönyvének meghatározása értelmében bármely jognyilatkozatot csak akkor lehet írásbelinek tekinteni, ha olyan dokumentum tartalmazza, ami az információ változatlan visszaidézésére alkalmas, továbbá megállapítható belőle, hogy ki és mikor tette a nyilatkozatot.

Az úgynevezett technológia semleges szabályozás nem határozza meg tehát konkrétan, tételes felsorolásként, hogy pontosan mely iratok felelnek meg ezen kritériumoknak.

Az azonban megállapítható, hogy az e-mail hagy némi kívánnivalót maga után e tekintetben.

Jogi gondok az e-mail körül

Először is, egyáltalán nem kizárható, hogy az e-mail üzenet tartalmát a feladó akaratán és tudtán kívül manipulálják, ahogyan az sem, hogy a szöveg kézbesítés során valamilyen technikai hiba miatt torzul, és a címzetthez már olvashatatlan formában érkezik.

A másik, ezeknél magától értetődőbb és hétköznapibb probléma az elektronikus levélcím mögött álló személy beazonosításának kérdése – mutatott rá dr. Heinrich Renáta.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Antonioguillem

Könnyen megeshet, hogy az óvatlan munkavállaló elmulasztotta a kijelentkezést az e-mail fiókjából, vagy éppen feltörték azt, így nincs kontrollja a levelezőrendszer felett, és mindaddig, amíg nem észleli a rendellenességet, nem is tud tenni ellene.

Mindennek alapján az is belátható, hogy amennyiben akár munkáltató, akár a munkavállaló saját aláírásával ellátott nyilatkozatáról fényképezett vagy szkennelt másolatot továbbít e-mail útján a címzettnek, úgy a fent ismertetett kockázatok továbbra is fennállnak, tehát a kézbesítés ilyen módjával az eljárás nem egyszerűsíthető le.

Fontos látnunk, hogy az első látásra nehézkesnek tűnő szabályozás elsődlegesen az utólagos bizonyíthatóságot, a viták elkerülését és könnyebb rendezését, ezáltal pedig felek hatékonyabb védelmét is szolgálja – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.