Holnap lesz a katások idei legfontosabb napja

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Most hétfőn lesz a katások, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózók idei évi legfontosabb napja. Amennyiben ugyanis valaki katás egyéni vállalkozó, akkor a 2017. évi kata-nyilatkozatát 2018. február 26.-áig kell megtennie a 17KATA nyomtatványon, ami az ÁNYK nyomtatványkitöltő programmal tölthető ki és küldhető be elektronikusan. Ha valaki főállású katás, és más jövedelme nincs, még akkor is ajánlott egy nullás szja-bevallás leadása, amelyet a 17SZJA nyomtatványon, szintén elektronikusan lehet beküldeni.
Vágólapra másolva!

További fontos tudnivalók a katások számára a számukra legfontosabb 2018-as nap előtt, miszerint ha valaki katás adózóként 2017-ben átlépte az évi 12 millió forintos bevételi határt, akkor a többlet után a 17KATA bevallás benyújtásával egyidejűleg 40 százalékos adót kell fizetnie.

A partner nevét feltüntetni

Ha a katás egyéni vállalkozó ugyanattól a gazdasági partnerétől 1 millió forintnál nagyobb összegű bevételt szerzett tavaly, akkor ezt jeleznie kell a 17KATA nyomtatványon.

Mégpedig oly módon, hogy a partner nevét és adatait fel kell tüntetni, vagyis címét és a tőlük befolyt bevétel összegét, amennyiben magyar adóalany, abban az esetben az adószámát is.

Az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell leadni 2017. évi szja bevallásukat a 17KATA nyomtatványon, ami az ÁNYK nyomtatványkitöltő programmal egyszerűen kitölthető és elektronikusan beküldhető.

Előnyök és hátrányok

A 2017-es adóváltozások értelmében a KATA-nyilatkozat bevallásnak minősül, aminek az egyik előnye, hogy utólag helyesbíthető lesz.

Hátránya viszont, hogy a bevallás elmulasztása esetén szankciókat szabhat ki az adóhatóság, mulasztási bírság formájában. Amennyiben pedig százalékos KATA fizetési kötelezettségünk is keletkezett, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt a bevallás alapján, adó módjára behajthatja rajtunk.

Főállású katás figyelmébe

Ha valaki főállású katás, és más jövedelme nincs, még akkor is ajánlott egy nullás szja-bevallás leadása, amelyet a 17SZJA nyomtatványon, szintén elektronikusan lehet beküldeni. Mindez azt is jelenti, hogy májusban már nem kell nyilatkozni a személyi jövedelemadóról.

Ám ha nem vagyunk főállású katások, szja bevallásunkban pedig minden KATÁ-n kívüli 2017-ben megszerzett jövedelmet be kell vallanunk. Ilyen lehet a munkabér, táppénz, gyed, bérbeadásból származó jövedelem, osztalék.

A katások számára további fontos tudnivaló, hogy a bevételi nyilvántartást naprakészen kell vezetni, valamint minden hónapba le kell adni a nullás igazolásokat.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindenesetre, most hétfőn lesz a katások, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózók idei évi legfontosabb napja. Amennyiben ugyanis valaki katás egyéni vállalkozó, akkor a 2017. évi kata-nyilatkozatát 2018. február 26.-áig kell megtennie a 17KATA nyomtatványon, ami az ÁNYK nyomtatványkitöltő programmal tölthető ki és küldhető be elektronikusan.

Ügyvédi irodák is lehetnek már katások

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény korábban egy újabb adózói kör részére adott lehetőséget a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság választására, mégpedig az ügyvédi irodák számára.

Már 2017. december 1-jétől elkezdhették bejelenteni az ügyvédi irodák az adóhatóságnál, ha 2018. január 1-jétől katások szeretnének lenni. A tevékenységet folytató ügyvédi irodák 2017 decemberétől mindezt a 17T201 nyomtatványon jelenthetik be.