D.A.S. JogSzerviz: a diákhitelhez kapcsolódó gyermektámogatás

diákhitel igénylés
Vágólapra másolva!
A diákhitelt felvevő nő második gyermeke megszületése, vagy örökbefogadása esetén a fennálló hallgatói hiteltartozása ötven százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesül, tehát a tartozása felét elengedik – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Fekete Klaudia kifejtette: az év elején több, gyermekvállalást ösztönző célú intézkedés lépett életbe, melyek közül a diákhitelhez kapcsolódó kedvezmény sokakat érint.

A diákhitel felvételére és törlesztésére vonatkozó jogszabályi előírásokat a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012 (I.20.) Kormányrendelet tartalmazza.

Elengedik a felét, vagy teljesen megszűnik a tartozás

A rendelet alapján a diákhitelt felvevő nő második gyermeke megszületése vagy örökbefogadása esetén a fennálló hallgatói hiteltartozása ötven százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesül, tehát a tartozása felét elengedik.

Abban az esetben, ha harmadik vagy további gyermeket is vállal vagy annak örökbefogadása mellett dönt, a diákhitel-szerződésből fennálló tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesül, azaz megszűnik a teljes tartozása – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A jogosultság feltételei

A gyermektámogatás kiterjed mind a szabad felhasználású, mind a kötött felhasználású hallgatói hiteltartozásra is, azonban az igénylő választása alapján csak az egyikre veheti igénybe azt.

A támogatásra való jogosultság megállapításánál a hitelfelvevő nővel közös háztartásban élő gyermeket kell figyelembe venni, ha a gyermek még nem töltötte be a 18. életévét.

Amennyiben a gyermek már betöltötte a 18. életévét, nem feltétel, hogy közös háztartásban éljen az igénylővel. A gyermektámogatásra a hitelfelvevő nő abban az esetben is jogosult, ha a gyermek halva születik.

Forrás: 123RF

A hitelfelvevő nő kérelme alapján a Diákhitel szervezet állapítja meg a jogosultsági feltételek teljesülését a gyermektámogatás tekintetében. A jogosultsági feltételek fennállását az alábbi dokumentumokkal kell igazolni.

A gyermek születését anyakönyvi kivonattal, az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyező határozatával, a közös háztartás fennállását teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal.

A gyermektámogatást a kérelem és az igazolások hiánytalan benyújtásakor előtörlesztésként számolják el. A támogatás összegét pedig az állam nevében a kincstár folyósítja a Diákhitel szervezet utólagos elszámolása alapján – mondta végezetül dr. Fekete Klaudia.