Januártól még nem kötelező a Cégkapu

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
A 2018. december 31-ig tartó átmeneti időszakban a cégek még választhatnak, így januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be, a cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal.
Vágólapra másolva!

A vállalkozások adóügyeiket továbbra is a lehető legkényelmesebben, elektronikusan intézhetik. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás az adóügyek intézésében, és 2018-tól a cégek is használhatják még az Ügyfélkaput.

A gazdálkodó szervezetek jelentős többsége elektronikusan tartja a kapcsolatot a NAV-val, amihez csak Ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhely szolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.

Tehát a 2018. január elsejétől december 31-ig tartó átmeneti időszakban a cég választ. A NAV kizárólag az adózótól Cégkapun keresztül érkezett ügyekben küldi a válaszüzenetet a Cégkapun keresztül, minden más esetben az Ügyfélkaput használja.

Ismeretes, hogy az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől teszi kötelezővé az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, amely a központi szolgáltató által nyújtott Cégkapu szolgáltatással teljesíthető a legegyszerűbben.

A regisztrációhoz e-mail cím kell és már meglévő Ügyfélkapu. Akinek nincs ilyen, annak a Cégkapu előtt Ügyfélkapu jogosultságot kell szereznie, vagyis létre kell hoznia személyes ügyfélkapus azonosítóját. Ezt bármely természetes személy megteheti.

A technikai eljárás változatlan

A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet a regisztrációs szervnél (bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten) vagy elektronikusan, 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában a ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

Maga a technikai elem nem változik a legfrissebb változásokra tekintettel sem.

Amennyiben ez megvan, be lehet lépni a kormányzati https://cegkapu.gov.hu címre. (Gond esetén a legközelebbi kormányablakban pár perc alatt létrehozható saját Ügyfélkapu regisztráció.)

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A cég képviselőjeként saját ügyfélkapus felhasználó nevünkre, jelszavunkra és az általunk képviselt szervezet adószámára szükség lesz.

Az e-mail cím

Ezt követően ki kell választani azt az e-mail címet, amelyre a Cégkapura érkező üzeneteket fogadja a társaság, illetve onnan fogja a válasz e-maileket küldeni. Ez lehet egy új, a gazdálkodó szervezetre szabott e-mail cím, vagy egy már meglévő.

Tanácsos egy olyan új cím, amelyben szerepel a cégkapu név és a cég rövidített neve. Sikeres belépés esetén a Bejelentkezés feliratra lépve bejelentkezik a cégképviseletre jogosult a saját ügyfélkapus adataival.