Autóvezetés, GPS, telefonálás és a jog

autós navigáció
GPS navigáció teszt
Vágólapra másolva!
Mit jelent a KRESZ azon rendelkezése, amely szerint járművet csak az vezetheti, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van? Ráadásul a KRESZ megfogalmazása nem kellően konkrét, illetve nem tükrözi a lényeget, hiszen a koncentráció megléte vagy annak hiánya a döntő. De ki bizonyítja, hogy ez megvolt a vezetőnél? – vázolta fel az alapproblémát az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Senki sem örül annak, ha látja, a másik sofőr vezet, és egyúttal telefonál, netán a GPS-t nyomogatja, hiszen nyilvánvaló, figyelme ezekben az esetekben megoszlik – fejtette ki dr. Gombolai Éva.

Azt általában mindenki tudja, hogy járművet csak az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik és a jármű vezetésétől eltiltva nincs.

Az sem meglepetés, hogy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem állhat a vezető, és szervezetében nem lehet szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

De mit jelent a KRESZ azon rendelkezése, amely éppen a fenti két tiltás között bújik meg, és úgy hangzik, hogy a járművet csak az vezetheti, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van?

Gumiszabály

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint itt egy olyan gumikötél szabályról van szó, amely megalapozhatja a felelősségét azoknak a járművezetőknek is, akik nem koncentrálnak kellő mértékben a vezetésre.

A KRESZ megfogalmazása nem kellően konkrét, illetve nem tükrözi a lényeget: a koncentráció megléte vagy annak hiánya a döntő.

Minthogy nem egy olyan jól megragadható szabályról van szó, mint a menet közben kézben tartott mobiltelefonra vonatkozó tilalom, mindig az eset összes körülményei fogják azt meghatározni, hogy a vezető a jármű biztonságos vezetésére alkalmas állapotban van-e.

Bizonyítási nehézségek

Ám miképp lehet bizonyítani, hogy példának okáért a sofőr figyelmét a hátsó ülésen utazó gyermekek vonták el? Nagy valószínűséggel sehogy, nem is gyakori a bírságolások száma ezekre a körülményekre alapítva.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A bírság veszélyének hiánya esetén csak a belátás, a józanész segíthet. A fentiek vizsgálata ugyanis legtöbb esetben akkor jön szóba, amikor súlyos baleseteket követően kiderül, hogy a vezető figyelmét a navigációs rendszer beállítása, a telefonálás, vagy a sérült kocsiból még mindig üvöltő zene vonta el.

Így nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a vezetésre minden olyan körülmény negatív hatással van, amely a vezető figyelmét megosztja, bár jogilag nem lehet számon kérni bennünket, de ezek a tevékenységeink döntően befolyásolhatják reakcióidőnket – mondta végezetül dr. Gombolai Éva.