D.A.S. JogSzerviz: mit kell tudnunk az ajándékozásról? (1. rész)

Alyson Hannigan, az „Így jártam anyátokkal” sztárja eladja lakását
Vágólapra másolva!
A tulajdonszerzés egyik gyakori módja az ajándékozás. Ennek tipikus, de nem kizárólagos esete, amikor a szülők gyermeküknek ajándékozzák lakásukat, vagy autójukat. Több szempontból is fontos azonban ismerni az ajándékozás részleteit, éppen ezért a D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásában minden jogi tudnivalót megoszt az Origó olvasóival, most az első részt olvashatják.
Vágólapra másolva!

Dr. Fekete Klaudia kifejtette: ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó meghatározott dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles.

Ezen felül amennyiben az ajándékozási szerződés tárgya ingatlan, az ajándékozó a tulajdonjog átruházásán kívül köteles a dolog birtokának átruházására, valamint kötelező az ajándékozási szerződést írásba foglalni.

Az ajándékozó kivételes esetben visszaléphet

Kivételes esetben a szerződés teljesítését az ajándékozó megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után saját körülményeiben vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyában olyan lényeges változás állott be, hogy a szerződés teljesítése tőle nem várható el.

Példaként szolgál erre, hogy ha az ajándékozó egy nagy értékű vagyontárgy elajándékozása után elveszíti a munkahelyét, vagy egyéb okból anyagilag nehéz helyzetbe kerül, megtagadhatja az ajándékozás teljesítését.

Ennek a lehetőségnek azonban értelemszerűen akkor van jelentősége, ha a megállapodás és az ajándék tárgyának átadása nem esik azonos időpontra – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Amikor visszakövetelhető az ajándék

Az ajándékozás teljesítését követően a meglévő ajándékot az ajándékozó az alábbi esetek valamelyikének fennállása esetén követelheti vissza.

Ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ebben az esetben azonban a megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

Forrás: Atlanta Fine Homes

Fontos kiemelni, hogy csak az ajándék visszaköveteléskor még meglévő része követelhető vissza ily módon, az ajándékozott egyéb saját vagyonával nem felel az ajándékozó felé.

Egy másik eset, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Például, a szülők bántalmazása alapot szolgáltat az ajándék visszakövetelésére.

Végül, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Dr. Fekete Klaudia szerint az utóbbi eset kapcsán fontos, hogy a feltevés meghiúsulására csak akkor hivatkozhat az ajándékozó, ha megállapítható, hogy valamilyen lényeges körülményre vonatkozó feltevés indította az ajándékozást, és e feltevés nélkül erre nem került volna sor.

Például, a megajándékozott megígéri, hogy házasságot köt, és erre tekintettel kapja az ajándékot, utóbb azonban ígéretét nem teljesíti.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)