A közjegyzői okirat biztonságot jelent a lakását bérbeadónak

ingatlan lakás ház kulcs albérlet
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
Ha valaki attól tart, hogy bérlője nem fizeti a bérleti díjat, közüzemi tartozásokat halmoz fel, illetve nem lesz hajlandó kiköltözni a bérleményből, akkor a közjegyző által készített, közokiratba foglalt bérleti szerződéssel érezheti a leginkább biztonságban magát.
Vágólapra másolva!

A lakásunk bérbeadása kapcsán több okból is érdemes közjegyzőhöz fordulni és a bérleti szerződést – vagy az annál egyszerűbb, a bérlő által tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot – közjegyzővel elkészíttetni.

A közjegyző által készített szerződés vagy nyilatkozat ugyanis közokirat, amely különleges bizonyító erővel bír, és egyéb feltételek fennállása esetén közvetlenül végrehajtható.

Közvetlenül végrehajtható

Ezt azt jelenti, hogy amennyiben a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, elmarad a rezsi- és közüzemi költségekkel, vagy a szerződés megszűnését követően nem hajlandó kiköltözni a bérleményből, a bérbeadónak nem kell bírósághoz fordulnia és hosszan pereskednie, hogy hozzájuthasson pénzéhez vagy kiköltöztethesse a bérlőt.

Annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan érvényesíthesse jogait, a közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a szerződést, amely alapján a végrehajtó közvetlenül behajthatja a tartozást, vagy akár rendőri közreműködéssel kiköltöztetheti a bérlőt az ingatlanból.

Arra az esetre külön megoldás is van, ha attól tartunk, a bérlő nem lesz hajlandó kiköltözni a lakásunkból.

A kiköltözési nyilatkozat jelentősége

Ehhez ráadásul nincs szükség a teljes szerződés közokiratba foglalására sem, elegendő, ha a bérlő közjegyző előtt egy úgynevezett kiköltözési nyilatkozatot tesz. Ha ilyen papír van a kezünkben, probléma esetén a kilakoltatás külön jogi procedúra nélkül, azonnal elindítható.

Továbbá: azért is érdemes közjegyzőhöz fordulni, mert a közjegyzők segítenek a bérleti szerződés és egyéb, - a bérbeadás kapcsán a bérbeadót védő - nyilatkozatok, például egyoldalú kötelezettségvállaló vagy kiköltözési nyilatkozat elkészítésében, .

Ráadásul, elintézik a földhivatali vagy egyéb hatósági ügyeket, valamint teljes körű tájékoztatást nyújtanak a szerződő felek számára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fontos, hogy a közjegyzői okirat (akár egyoldalú nyilatkozat, akár kétoldalú szerződés) a bérlőt is védi, hiszen ez garantálja, hogy a bérbeadó ne követeljen tőle hamarabb vagy magasabb összeget, mint amiben megállapodtak.

Biztonság és tájékoztatás

Összességében kijelenthető, ha valaki attól tart, hogy bérlője nem fizeti a bérleti díjat, közüzemi tartozásokat halmoz fel, illetve nem lesz hajlandó kiköltözni a bérleményből, akkor a közjegyző által készített, közokiratba foglalt bérleti szerződéssel érezheti a leginkább biztonságban magát.

A közjegyzők segítenek a bérleti szerződések (lakás, üzlethelyiség, egyéb kereskedelmi célú ingatlan) és egyéb, - a bérbeadás kapcsán a bérbeadót védő - nyilatkozatok, például egyoldalú kötelezettségvállaló vagy kiköltözési nyilatkozat elkészítésében.

Az is nagyon fontos szempont végezetül, hogy elintézik a földhivatali vagy egyéb hatósági ügyeket, valamint teljes körű tájékoztatást nyújtanak a szerződő felek számára.