Kártérítési felelősség villámárvíz esetén

árvíz, áradás, Budapest, pesti rakpart, Széchenyi tér, 2-es villamos
Vágólapra másolva!
Autóvezetőként főként a nyári időszakban találkozunk hirtelen kialakuló árvizekkel a közúton, mely jelenség nagyon könnyen az autó meghibásodásához vezet. Mit érdemes tudni a villámárvizekről? Kit terhel a felelősség, ha a víz kárt okoz a járműben? A D.A.S. JogSzerviz szakértője ezt a témát járja körül.
Vágólapra másolva!

Dr. Sári Judit szerint elsőként érdemes tisztában lenni azzal, hogy villámárvízről akkor beszélünk, hogyha a hirtelen jött nagy eső miatt aránylag kis területen nagy mennyiségű víz gyűlik össze, melyet a hagyományos vízelvezető rendszerek nem tudnak azonnal elnyelni.

Felmerül a kérdés, hogy kit terhel kártérítési felelősség abban az esetben, ha autónkkal villámárvízbe hajtunk, a beázás pedig kárt okoz a járműben.

A közútkezelő felelőssége

A helyi közutak kezeléséről szóló jogszabály szerint a közútkezelő köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas legyen. Ennek érdekében pedig a helyi közutakat a közút kezelőjének közlekedésre alkalmas állapotban kell tartania, illetve a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet el kell hárítania.

Lényeges tudni azonban, hogy a villámárvíz vis maior helyzetet teremt, ami azt jelenti, hogy egy előre nem látható eseménnyel állunk szemben. Ez pedig a közútkezelőt meggátolja kötelezettsége azonnali elvégzésében.

Jogi szempontból tehát nem várható el tőle, hogy egy ilyen helyzetben nyomban elhárítsa a veszélyt – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Természetesen szükség szerint, a lehetőségeihez mérten azonnal intézkednie kell az érintett útszakasz forgalom elől történő elzárása iránt, azonban járművezetőként kiemelten körültekintőnek kell lennünk ilyen természeti csapás esetén.

Jóllehet, a beázás okozta kárunk nem követelhető a közútkezelőtől, amennyiben megállapítást nyer, hogy az akkor keletkezett, amikor a közútkezelőtől még nem volt elvárható az útszakasz lezárása.

A jogi megítélés kérdése

A vihar elcsendesülését követően változik a jogi megítélés, hiszen a vis maior helyzet ekkorra megszűnik és alappal várhatja el minden sofőr, hogy a villámárvíz miatt veszélyes útszakaszokon figyelmeztető jelzést vagy útlezárást alkalmazzon a közútkezelő.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ez utóbbi esetben, ha elmulasztja az intézkedést, úgy a kártérítési felelőssége nagy eséllyel fennáll. Vizsgálandó továbbá, hogy a csatorna tisztítása, karbantartása során úgy jártak-e el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható volt.

Ugyanis ha bizonyítást nyer, hogy nem így történt, a kártérítési felelősség szintén fennállhat – hangsúlyozta dr. Sári Judit.

A hangsúly az időbeliségen van, hiszen a villámárvíz kialakulásának pillanatában a közútkezelő még nincs abban a helyzetben, hogy a helyszínen intézkedést foganatosítson, ekkor még kártérítési felelőssége sem áll fenn.

Így járművezetőként ilyen helyzetben különösen körültekintőnek kell lennünk és jobban tesszük, ha lehetőség szerint új útvonalat választunk a célállomás eléréséhez.

Ezzel megkímélve magunkat és autónkat egy felesleges jogi hercehurcától, melynek a végén sajnos nem garantált a siker – összegezte végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.