Mit lehet tenni, ha tartozást örököltünk? (1. rész)

bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY kéz papírpénz pénz pénztárca TÁRGY TESTRÉSZ
Budapest, 2012. augusztus 10. Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Érdemes megfontolni az örökség visszautasítását, ha abban olyan nagyságrendű tartozás van, amely eléri vagy meghaladja az örökölt vagyon pozitív mérlegét – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSZerviz szakértője. A kétrészes írás első részét olvashatják.
Vágólapra másolva!

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az örökösnek milyen mértékig kell helytállnia a hagyatéki tartozásokért – fejtette ki dr. Gombolai Éva.

Attól, hogy az örökös saját vagyona csökkenne egy öröklést követően, akkor sem kell tartani, ha az elhunytnak tartozásai voltak. Polgári Törvénykönyvünk ugyanis egyértelműen kimondja, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel.

Amennyiben ezek a követelés érvényesítésekor nincsenek a birtokában, akkor is csak az öröksége erejéig köteles helytállni.

Az örökség nagyságának felmérése

Ez alól kivételt jelent, miszerint a hagyaték megszerzésével járó költségekért, illetve a hagyatéki eljárás költségeiért az örökös a saját vagyonával is felel. Mindezek ismeretében is fontos, hogy tisztában legyünk jogainkkal és kötelezettségeinkkel.

Mielőtt bármilyen tartozást megfizetnénk, mérjük fel az örökségünk várható nagyságát. A törvény ugyanis pontosan meghatározza a hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendjét, amire abban az esetben kell tekintettel lenni, ha a hagyaték nem nyújt fedezetet az összes tartozásra. Ebben az esetben ugyanis a sorrend betartása az örökös felelőssége.

Ezen túlmenően jó, ha tudunk az alábbi, a hagyatéki eljárás során nyitva álló lehetőségekről, ha az örökség tartozásokat is tartalmaz – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az örökség visszautasítása

Érdemes megfontolni az örökség visszautasítását, ha abban olyan nagyságrendű tartozás van, amely eléri vagy meghaladja az örökölt vagyon pozitív mérlegét. A hagyatéki eljárás díja, a hitelezőkkel való bonyodalmas elszámolás csak példák arra, hogy mennyi időt és energiát takaríthat meg az, aki ilyen esetben az örökséget visszautasítja.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fontos hangsúlyozni, hogy a visszautasítás jogáról kifejezetten vagy hallgatólagos módon is le lehet mondani, ezt követően pedig az örökséget többé nem utasíthatjuk vissza. Ilyen hallgatólagos cselekmény lehet az örökség birtokbavétele, vagy bármi, amiből annak elfogadására lehet következtetni.

Amennyiben például a leszármazó átveszi az elhunyt utolsó nyugdíját, az az örökség birtokbavétele. Egyedül a mezőgazdasági termelés célját szolgáló földet lehet a hozzá tartozó felszerelési tárgyakkal, állatállománnyal külön is visszautasítani, ha az örökös nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Egyéb esetben nem szemezgethetünk az örökségből. Visszautasítás esetén gondoljuk végig, hogy ki örököl az öröklésből kiesésünk révén, hogy szükség esetén a kiskorú gyermekünk nyilatkozata is rendezhető legyen.

(A második részt hamarosan közöljük – a szerk.)