Könnyebbé váló munkavállalói bizonyítás a munkaügyi perben

irodai dolgozó munkavállaló szomorú kirúgott elégedetlen munka beosztott
WOMAN IN CONSULTATION, DIALOGUE Female patient and doctor talking. Alice S. / BSIP
Vágólapra másolva!
A friss jogszabályok közül is kiemelkedik, amikor egy új eljárási kódex lép hatályba, mint amilyen a polgári perrendtartást szabályozó törvény. Ennek a monumentális törvénynek igen nagy hatása lesz a jövő polgári peres eljárásain keresztül a jogviták eldöntésére, végső soron a peres felek egyéni sorsára – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás rámutatott: a törvény megújítja a munkaügyi perek bizonyítási szabályait is.

A munkajogban bevett és közismert alaptézis, hogy a munkáltató és a munkavállaló nem egyenlő felek a munkaviszonyban, és a perben sem. Éppen ezért mind a törvény, mind az azt kiegészítő bírói gyakorlat már eddig is arra törekedett, hogy a pártatlan elbírálást szem előtt tartva lehetőleg könnyítsen a munkavállalók perbeli helyzetén.

Az új polgári eljárásjogi kódex, amely a munkaügyi perek menetét is jelentősen reformálja, fontos bizonyítási szabályt fektet le.

Fontos bizonyítási szabályok

A munkaügyi perben a munkáltatónak kell bizonyítania a kollektív szerződés, az igény elbírálásához szükséges belső szabályzatok, utasítások és a jogvita eldöntéséhez szükséges, a munkáltató működési körében keletkezett okiratok tartalmát, az igényelt juttatással összefüggő számítások helyességét, ha az vitatott és bérvita esetén - a juttatás megfizetését.

A munkaügyi perekben, mivel a munkavállalói igény bizonyítására alkalmas szabályzatok, dokumentumok a munkáltatónál vannak, ezeket a munkavállaló nemegyszer nem is ismeri, vagy pontatlanul tudja a tartalmát.

Az új szabályok, melyek a munkáltatónak konkrét bizonyítási kötelezettséget írnak elő – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Így az eljárás jogszerű megalapozásán - és gyorsításán - túlmenően a bíróságnak egyértelmű lehetőséget adnak arra, hogy a bizonyítatlanság következményét a munkáltatóra hárítva a munkáltatót kötelezze a munkajogi igény elbírálásához szükséges okiratok, nyilvántartások, számítások csatolására.

Lényegi könnyebbséget jelent

Mindez a munkavállaló számára lényegi és jelentős könnyebbség a perben, hiszen adott esetben pl. nem neki kell részletesen levezetnie számításokkal, hogy miért járt volna neki több bér annál, mint amennyit kézhez vett, hanem a munkáltatónak kell a számításai helyességét megalapoznia.

Forrás: BSIP/Alice S. / BSIP/Alice S.

A munkaadók egy része, melyek eddig előszeretettel fizették, részben vagy egészben a bért zsebből bizonylat és bérjegyzék nélkül, kénytelen lesz ezen túl dokumentálni a kifizetést.

Az új szabályok szerint ugyanis, ha ezt elmulasztja, nehéz helyzetbe kerül a rá háruló bizonyítási teher alapján még akkor is, ha egyébként tényleg kifizetésre került (szabálytalanul) a vitatott járandóság – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.