Mire is jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Kult, Nagy nyári könyvajánló – Tökéletes kikapcsolódás a vízparton olvasás könyv tengerpart nyaralás kikapcsolódás pihenés
Vágólapra másolva!
Sokan nem tudnak róla, azonban külföldi, Európai Unión belüli utazáshoz jól jön az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ennek különösen most, a nyári szezon kezdetével nagyobb jelentősége, az aktualitása. Ebben a cikkben a D.A.S. JogSzerviz szakértői összefoglalják az Európai Egészségbiztosítási Kártya jellemzőit.
Vágólapra másolva!

Mindenki, aki aktív társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik Magyarországon, kérelemre igényelhet úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát (a továbbiakban: EU-s TAJ-kártya).

Az illetékes kormányhivatalhoz ezt a kérelmet akár írásban, akár személyesen, akár Ügyfélkapu hozzáférésen keresztül is elő lehet terjeszteni. Az EU-s TAJ-kártya a társadalombiztosítási jogviszony végéig, de legkésőbb annak kiállításától számított 3 évig érvényes – ismertették a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Különféle előnyök

Az EU-s TAJ-kártya előnye abban van, hogy amennyiben az Európai Unión belül valakinek indokolt állami, egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor a kártya birtokában az érintett tagországban ingyenesen ellátják.

A tagállamok együttműködésének következménye pedig az, hogy az egyes társadalombiztosítási szervek elszámolnak egymással az indokolt kezelést tekintve. Ez a főszabály, mely alól vannak kivételek, mivel az ellátás nem minden orvosi kezelésre vonatkozik.

Ugyanis, például nem lehetséges az, hogy valamely nyugati országban, valaki ennek a kártyának a terhére igényel rendszeres fogászati kezelést. Természetesen teljesen más a megítélése annak, ha sürgősségi ellátásra van szükség, és az indokolt is.

Forrás: Dreamstime

A lényeg, hogy az érintett tagállamban lévő kezelőorvos jogosult azt eldönteni, hogy melyek azok az orvosi ellátások, amelyeket az átmeneti tartózkodás során szükségessé válnak, és amelyek a magyar egészségbiztosítás terhére ingyenesen igénybe vehetőek.

Az átmeneti tartózkodás fogalmának különösen nagy jelentősége van. Ugyanis az a magyar állampolgár, aki akár, munka akár tanulás, akár egyéb okból kifolyólag uniós tagállamban huzamosabb ideig, életvitelszerűen él, nem jogosult ennek az EU-s TAJ-kártya igénybevételére.

Nekik ugyanis rendelkezniük kell kinti társadalombiztosítási jogviszonnyal – húzták alá a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Kivételek és javaslatok

Fontos kivétel az ingyenes ellátás főszabálya alól, hogy vannak bizonyos országok, amelyek úgynevezett önrész, sőt olyanok is vannak, amelyek a teljes kezelés költségének megelőlegezését kérik a betegtől.

Ez utóbbi az úgynevezett visszatérítéses rendszer. Ilyen ország például Finnország, vagy Belgium is. A lényege ennek a rendszernek az, hogy a beteg az ellátás költségeit megelőlegezni köteles, azonban utóbb a saját hazájának egészségbiztosítási hivatalával elszámol és ez a hivatal megtéríti számára a megelőlegezett költségeket.

Mindkét eset teljesen jogszerű eljárás, ugyanis az érintett tagállam jogra rendelkezhet ilyen önrész megfizetéséről.

Sokan gondolhatják azt, hogy e kártya mellett nem éri meg utasbiztosítási szerződés megkötésének. Ám az utasbiztosítási szerződés sokkal bővebb szolgáltatást nyújt, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ezért a nyaralás alkalmával javasolt mindkét lehetőség igénybevételét – tanácsolták a D.A.S. JogSzerviz szakértői.