Az apport adózási és számviteli kérdései

Caterpillar, CAT, munkagép
--FILE--Caterpillar excavators to be exported through shipping are seen on a quay at the Port of Lianyungang in Lianyungang city, east Chinas Jiangsu province, 30 March 2014. Caterpillar Inc., which has bulked up over the past few years to prepare for a long-term boom in developing-world spending on highways, ports and other infrastructure, is finding the road ahead bumpier than it thought. The Peoria, Ill.-based maker of construction and mining machinery, hurt by falling prices for oil, copper and other commodities, reported a 25% plunge in its fourth-quarter profit and forecast a 9% drop in sales and a 22% drop in per-share earnings for 2015. Hitting Caterpillar results are lower prices for copper, coal and iron ore, which are deterring mining companies from buying new equipment. “We were hoping that 2014 was the bottom” for the mining slump, Mr. DeWalt said, but now “prospects for a rebound in 2015 are probably just not there.” Meanwhile, Caterpillar expects sales to fall in China this year as that country’s economy continues to slow.
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint cégalapításkor, vagy tőkeemeléskor dönthetnek úgy a tulajdonosok, hogy nem készpénzt, hanem tárgyi eszközt bocsátanak a cég rendelkezésre, úgynevezett nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, apportként. Olyan eszközt kell beadni, amely a vállalkozást szolgálja, gazdasági tevékenységéhez szükséges. Ilyen tárgyi eszköz lehet például ingatlan, autó, gépek, berendezési tárgyak.
Vágólapra másolva!

Az apportált tárgy értékét a taggyűlés határozza meg (illetve Rt esetén könyvvizsgálói vélemény is kell), az érték a szerződés aláírásakor érvényes reális piaci árnak kell megfelelnie.

Milyen adózási vonzatai vannak az apportálásnak? – tette fel a kérdést Greguss Kinga. Az apportált ingatlan után nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, ha a cég tevékenysége ingatlan adásvétel, mert a Itv. 26.§ (1) t) szerint a kapcsolt felek közti ingatlan átruházás illetékmentes, márpedig a cég és annak tulajdonosa kapcsolt vállalkozásnak minősül.

Az apport áfa-mentes az Áfa tv. 17.§ alapján. Viszont szja tekintetében adóköteles a magánszemély, aki az eszközt a cég rendelkezésére bocsátja: az apportálás ugyanúgy bevételnek számít, mintha eladta volna (Szja tv. 61.§). Ha az apportált tárgy ingóság, a magánszemély bevétele évi 600 ezer forint alatt adómentes, efölött szja-köteles.

Az apportált eszköz megjelenése a könyvelésben

Az apportként beadott ingatlan, ingóság a cég könyvelésében a befektetett eszközök vagy készletek között fog megjelenni, rendeltetési céljától függően. Ha például az apportált ingatlan a cég irodájaként szolgál vagy pedig bérbeadási célú, akkor tárgyi eszköz; ha viszont továbbértékesítési célú, akkor árunak minősül.

Az áru értéke bekerüléskor a készletek között jelenik meg, majd eladásakor ráfordításként kivezetésre került. A tárgyi eszközök után több éven keresztül értékcsökkenést számolunk – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: Imaginechina/Wang chun - Imaginechina/Wang Chun

Ha a későbbiekben a tárgyi eszköz könyv szerinti értéke és a piaci érték jelentősen eltér (például az ingatlanpiaci árak drasztikus változása miatt), akkor a vállalkozás értékhelyesbítéssel, vagy ellenkező irányba terven felüli értékcsökkenéssel korrigálhatja az eszköz könyvelésben kimutatott értékét.

Érdemes az apportálás előtt könyvelővel konzultálni, hogy ezeket átlássuk, megfontoljuk, nem elég csak a cégbírósági bejegyeztetés az ügyvéd által.

Összegzés

Tehát cégalapításkor, vagy tőkeemeléskor dönthetnek úgy a tulajdonosok, hogy nem készpénzt, hanem tárgyi eszközt bocsátanak a cég rendelkezésre, úgynevezett nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, apportként.

Olyan eszközt kell beadni, amely a vállalkozást szolgálja, gazdasági tevékenységéhez szükséges. Ilyen tárgyi eszköz lehet például ingatlan, autó, gépek, berendezési tárgyak – összegezte végezetül Greguss Kinga.