Ezeket is gondolja át, ha fizetési meghagyást kapott

rodin lopás
Una persona observa la escultura "El pensador" del escultor francés Auguste Rodin en el Museo de Bellas Artes de Santiago, el 07 de junio de 2005. Alrededor de 100.000 personas visitaron la retrospectiva del artista francés Rodin que lleva más de tres meses y que se transformó en una de las exposiciones más vistas en la historia de esta sala chilena. La muestra está compuesta por 62 esculturas, 30 dibujos y 28 fotografías que pertenecen a la colección del Museo Rodin de Paris y, según los organizadores, permiten construir una idea generalizada de la obra del que es considerado como "padre de la escultura moderna". AFP PHOTO/LUIS HIDALGO
Vágólapra másolva!
A fizetésre halasztás iránti kérelemmel elérheti az adós, hogy a teljesítésre egy későbbi, olyan ésszerű és belátható időpontban kerüljön sor, amikor a tartozás megfizetését már vállalni tudja. A részletfizetési kérelem pedig értelemszerűen az adósság átütemezése, részletekben való teljesítésének a lehetőségét jelenti, akár a hitelező akarata ellenére is – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Az egymillió forintot meg nem haladó követelések fő szabály szerint először fizetési meghagyás útján érvényesítendők Magyarországon. Származzék a követelés akár közműtartozásból, akár távközlési szolgáltatóval szembeni díjhátralékból, akár banki kölcsönszerződésből vagy magánszemély felé fennálló adósságból – fejtette ki dr. Vágány Tamás.

Ma már a kisebb követeléseket is egyre inkább behajtják az adósokon. Milyen lehetőségei vannak az adósnak abban az esetben, ha közjegyzői fizetési meghagyást kézbesített a postás?

A törvény adta lehetőségek

Az adós természetesen vitathatja a követelést és akkor a bírósági perben bizonyíthatnak a felek. Ezzel szemben azt is választhatja, hogy nem reagál a felhívásra, mely esetben belenyugszik a követelésbe. Ebben az esetben azután kisvártatva a végrehajtó jelentkezik az eljárási díjakkal jócskán megemelt tartozásért.

Van azonban még két további törvényi lehetőség, amivel élhetnek az adósok. Az egyik a fizetésre halasztás iránti, a másik a részletfizetési kérelem – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Mindkettőben közös, hogy ezeket is viszonylag rövid, 15 napos határidőn belül lehet benyújtani a közjegyzőnél, meg kell őket indokolni és ezen kérelmek díja a követelt tőkeösszeg 1 százaléka. Sokan felvethetik a kérdést, hogy mégis mi ebben az adósok számára előnyös?

Forrás: Wikipedia

A fizetésre halasztás iránti kérelemmel elérheti az adós, hogy a teljesítésre egy későbbi, olyan ésszerű és belátható időpontban kerüljön sor, amikor a tartozás megfizetését már vállalni tudja. A részletfizetési kérelem pedig értelemszerűen az adósság átütemezése, részletekben való teljesítésének a lehetőségét jelenti, akár a hitelező akarata ellenére is.

Mindez azért lehet előnyös az adósnak, mert így akkor is halasztást vagy részletfizetési kedvezményt kaphat, ha ehhez a hitelező korábban nem járult hozzá, másrészt nem indulhat még meg a végrehajtás, aminek a költsége gyakran aránytalan a követeléshez képest.

A fizetési meghagyás díját és a jogi képviselet díját természetesen ebben az esetben sem lehet megspórolni, és a KHR rendszerbe (BAR lista) való bekerülés alól sem mentesít a kérelemnek helyt adó közjegyzői végzés.

Mégis, sok esetben életmentőnek bizonyulhat egy-egy adósság felaprózása vagy némi fizetési haladék biztosítása, ezért érdemes ezt a lehetőséget is számon tartani – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.