Vágólapra másolva!
A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda Cloud computing a pénzügyi szektorban címmel panelbeszélgetést szervezett kedden, Budapesten. Az előadók és résztvevők áttekintették a Magyar Nemzeti Bank új, a közösségi és publikus felhőszolgáltatások igénybevételéről kibocsátott ajánlását, valamint a cloud computing és az adatvédelmi szabályok vonatkozó hazai és nemzetközi jogi környezetét.
Vágólapra másolva!

A CMS Budapest Breakfast Seminar Series elnevezésű üzleti reggeli sorozatának újabb fejezetét nyitották meg kedden, Budapesten.

A beszélgetés során a felhőszolgáltatók gyakorlati megoldásait dr. Simándi Andrea a Microsoft európai adatvédelmi szakértője ismertette. A jogalkalmazás tapasztalatairól dr. Papp Erika a CMS budapesti iroda partnere, a bank és pénzügyi csoport vezetője, valamint dr. Petrányi Dóra a CMS budapesti iroda partnere, Közép- és Kelet-Európa regionális igazgatója, a TMT csoport vezetője, beszélt. A szabályozó hatóságot Gaidosch Tamás, az MNB informatikai felügyeletének a vezetője képviselte. A pénzügyi szervezetek gyakorlati tapasztalataiba Kiss Csaba, az UniCredit Bank szakértője engedett betekintést.

A részvevők és a közönség arról beszélgettek, hogy a Magyar Nemzeti Bank új ajánlást bocsátott ki a közösségi és publikus felhőszolgáltatások igénybevételéről. A hatóság célja, hogy a pénzügyi szervezetek számára gyakorlati útmutatást adjon a közösségi és publikus felhőszolgáltatások igénybevételéből eredő kockázatok kezeléséhez és a vonatkozó jogszabályi rendelkezések egységes alkalmazásához.

Az ajánlás felváltja a PSZÁF korábbi, hasonló témában kiadott vezetői körlevelét, és jóval gyakorlatiasabb a PSZÁF eddigi, felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos megközelítésénél. A pénzügyi intézmények és a felhőszolgáltatók így a korábbiaknál rugalmasabban határozhatják meg együttműködésük kereteit. Ez tovább erősítheti a felhőszolgáltatások elterjedését a pénzügyi szektorban, amire a gyakorlatban a felhő számos technikai és költségtakarékossági előnye miatt jelentős igény van.

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda budapesti rendezvényének előadói. Balról jobbra: Gaidosch Tamás, dr. Simándi Andrea, Kiss Csaba, dr. Papp Erika és dr. Petrányi Dóra. CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda

A rendezvény fő célja az volt, hogy az iparág szereplőivel és a hatóság segítségével tisztázzák az ajánlás által felvetett kérdéseket, és a lehetséges gyakorlati megoldásokat a felhőszolgáltatások igénybevételének megkönnyítésére.

A legfontosabb témák közt szerepeltek a jogszabályi megfelelés biztosításának módja, az adattárolás helyszíneinek azonosítása, alvállalkozók igénybevételének lehetősége a felhőszolgáltatás során, a felügyeleti hatóság és a pénzügyi szervezetek ellenőrzési jogának megvalósítása a gyakorlatban, kivezetési lehetőségek a felhőből, egyéb adatvédelmi kérdések.

A részt vevők egyetértettek abban, hogy nincs akadálya a felhőszolgáltatások igénybevételének, ha a pénzügyi szervezet képes megfelelni az MNB ajánlásának. A beszélgetés során számos olyan, a felhőszolgáltatók által már most biztosított technikai megoldás szóba került, amik a gyakorlatban már most megfelelőek lehetnek az elvárásoknak. Várható tehát, hogy hamarosan a magyarországi bankok, biztosítók és befektetési szolgáltatók is egyre inkább a felhőben működnek majd, követve ezzel is a legújabb iparági trendeket.