Ki fizeti a kéménytisztítás díját?

Kéményseprő
Kéményseprő
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz munkatársainak tapasztalatai alapján tömegesen felmerülő kérdésként jelentkezik a kéményseprői díj megfizetésének problémája, különösen a kötelezett személyével kapcsolatban. Ám ha egy természetes személy tulajdonában álló ingatlanban bármilyen gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozás székhelyként, fióktelepként, vagy telephelyként be van jegyezve, a kéményseprői szolgáltatások ellátásáért az érintett gazdasági társaságnak, vállalkozásnak fizetnie kell.
Vágólapra másolva!

Dr. Fekete Klaudia szerint mindez azért merült fel elsősorban, mert az elmúlt időszakban a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatósága levélben értesítette a fizetésre kötelezetteket.

A kérdésre a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény tartalmazza a választ, amely az alábbiak szerint rendelkezik.

A törvény rendelkezése

2. § (1) A kéményseprő-ipari tevékenységet

- a Kormány által kijelölt szervezet (a továbbiakban: kéményseprő-ipari szerv) közfeladatként
a természetes személy tulajdonában lévő és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként be nem jegyzett ingatlan esetében,

- a kizárólag a természetes személyek tulajdonát képező ingatlanokból álló társasház, lakásszövetkezeti lakóépület esetében, amelyben az égéstermék-elvezető társasházi osztatlan közös tulajdonban van,

- az előzőekben felsoroltak közé nem tartozó társasház, lakásszövetkezeti lakóépület esetében,
valamint

- a kéményseprő-ipari szolgáltató az előző bekezdésekben foglaltakon kívüli ingatlanok esetében
látja el.

Amikor fizetniük kell az érintetteknek

A felsoroltak alapján tehát alapvetően a magánszemélyek tulajdonát képező ingatlanok, társasházak és lakóépületek esetén végzi el a katasztrófavédelem díjmentesen a kéményseprői munkálatokat – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nagyon fontos kitétel azonban, hogy amennyiben egy természetes személy tulajdonában álló ingatlanban bármilyen gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozás székhelyként, fióktelepként, vagy telephelyként be van jegyezve, sajnos a kéményseprői szolgáltatások ellátásáért az érintett gazdasági társaságnak, vállalkozásnak fizetnie kell.

Az említett törvény rendelkezése alapján amennyiben egy társasház, vagy lakásszövetkezeti lakóépület bizonyos lakásaiban gazdasági társaság székhelyként, fióktelepként, vagy telephelyként van bejegyezve a kéményseprői tevékenység ellátásért járó díjat olyan arányban kell megfizetnie, amilyen mértékben az adott lakás tulajdoni hányadának aránya viszonyul a teljes társasház tulajdoni hányadához.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hivatkozott jogszabályok alapján a Katasztrófavédelem közfeladatként és térítésmenetesen a magánszemélyek esetében látja el a kéményseprési tevékenységet.

A törvény 2. § (6) bekezdése alapján sajnos, amennyiben egy ingatlanba egy cég székhelyként van bejegyezve, annak vonatkozásában csak és kizárólag költségtérítés ellenében van lehetőség a kéményseprői tevékenység elvégeztetésére.

Ez azt jelenti, hogy az érintett ingatlan vonatkozásában a székhelyként bejegyzett cégnek kell a kéménytisztítás iránt intézkednie és az azzal kapcsolatos költségeket is a gazdasági társaságnak kell viselnie.