Vágólapra másolva!
A D.A.S. Könyvelőiroda gyakorlatában több ügyfélnél is előfordult már, hogy marketing eszközként nyereményjáték szervezése merült fel, és tanácsot kértek az adózást illetően. Felmerül, hogy a magánszemélynek keletkezik-e jövedelme az ajándék révén, a kifizetőnek kell-e adóznia a juttatás után? Hogyan kell számlázni a nyereményt? A szakértő életszerű példákkal segít értelmezni a jogszabályok szövegét.
Vágólapra másolva!

Ahhoz hogy megállapítsuk, milyen adószabályok vonatkoznak a nyereményjátékra, nagyon fontosak a részletek – hangsúlyozta Greguss Kinga. Kik vehetnek részt a játékban? Nyilvános? Mit kell tenni a játékban részvételhez? Mindenki nyer, aki jelentkezik, vagy csak egy nyertes van? Mit nyer a nyertes

Érdemes elkészíteni a játékszabályzatot, hogy a feltételek egyértelműek legyenek: mind a résztvevők felé, mind a NAV felé ezzel tudjuk igazolni magunkat esetleges jogviták esetén. A játék tisztasága érdekében ki kell zárni a játékszervezőket, a saját alkalmazottakat és a kiskorúakat.

Ajándéksorsolás

Az első fontos gondolat a szervezéshez: szerencsejátéknak minősülő nyereményjátékokat csak hatósági engedéllyel lehet lebonyolítani, és játékadót kell fizetni. Ha engedélyünk nincs és játékadót sem szívesen fizetnénk, de mégis sorsolásos játékban gondolkodunk, akkor az alábbiaknak kell megfelelnünk (Szjtv. 23. § szerinti Ajándéksorsolás).

A sorsolásban az vehet részt, aki a saját cégünk áruját, szolgáltatását megvásárolja, a játékos az áru, szolgáltatás árán felül nem fizet semmit a játékban való részvételért, a nyeremény áru vagy szolgáltatás, vagy erre szóló utalvány lehet, pénz nem, a sorsolásra nyilvánosan kerül sor.

A nyilvánosságot a szervező a húzás helyének és időpontjának nyilvános közzétételével (már az akció meghirdetésekor) köteles biztosítani.

Az ajándéksorsolás bejelentés-köteles (legalább 10 nappal a játék meghirdetése előtt), melynek illetéke 3000 forint. A fizetendő felügyeleti díj a kisorsolásra kerülő nyeremények értékének 1 ezreléke, de legalább 5 ezer forint, legfeljebb 50 ezer forint. A sorsolást követő 30 napon belül végelszámolást is kell beküldeni.

Az ajándéksorsolás nyereménye a magánszemély jövedelmének számít, ami után személyi jövedelemadót kell fizetni – emelte ki a D.A.S. Könyvelőiroda szakértője.

Promóciós kedvezmény

Ha a fentiek elriasztottak, egyszerűbb inkább olyan akciót meghirdetnünk, amelyben egyáltalán nem kötjük sorsoláshoz a nyereményt, hanem mindenki kapja, aki igényli. Így mentesülünk a bejelentési kötelezettség alól, és ha mindent jól csinálunk, még adómentes is lehet.

Az szja-törvény szerint az adómentes juttatások közé tartozik az üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében, a juttatás feltételének - ha az nem vetélkedő, nem verseny és nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredménye.

Forrás: --

Mit jelent a széles kör? Nem egy ember kap kedvezményt, hanem nyilvánosan meg kell hirdetni (például a vállalkozás honlapján közzétenni; a meglévő ügyfeleken túl mások is értesülhessenek); bárki, aki az akcióra jelentkezik, részt vehet. Lehet némi célcsoport szűkítés: például egy üzletben kismamák részére jár kedvezmény és ingyenes áruminta csomag, de még ez is kellően széles kör.

Nem vetélkedő, verseny eredménye: a résztvevőnek nem kell semmilyen feladatot teljesíteni, ami tudáshoz vagy teljesítményhez köthető. Például, a recept-beküldő verseny eredményeként kiosztott jutalom már nem lehet adómentes! De egy Facebook-oldal kedvelése, vagy regisztrációs űrlap kitöltése lehet a részvételi feltétel.

Vagyis, nem kötött engedélyhez és adómentes az akció, ha széles körben van meghirdetve, reklámcéllal, a részvétel feltétele az áru vagy szolgáltatás megvásárlása, nem sorsolás, nem verseny, hanem minden résztvevőnek jár, árumintát, árengedményt vagy utalványt adunk – mondta végezetül Greguss Kinga.