Vágólapra másolva!
Minden vállalkozásnak saját hatáskörében kell eldöntenie, hogy milyen konstrukció éri meg számára jobban anyagilag – mondta el az Origónak a D.A.S. Könyvelőiroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Németh-Bojtor Imola kifejtette: amikor ma minden a költségcsökkentésről, megtakarításról, ésszerű átszervezésekről szól, érdemes elgondolkodni néhány valóban olyan előnyös döntés meghozataláról, amely reálisan csökkentheti vállalkozásunk kiadásait, akár tartós mértékben, hosszútávon.

Ebbe a körbe tartozik, ha egy vállalkozás számba veszi, mely esetben érdemes egy eszközt, gépjárművet a tulajdonába venni, vagy jövedelmezőbb csupán bérelni és a havonta esedékes díjat kifizetni. Ha nem adásvételről van szó, akkor felmerülhet a bérlet, valamint a lízing lehetősége. Ráadásul bevételszerző tevékenységként, maga a vállalkozás is nyújthat tartós bérleti szolgáltatást.

A különböző jogviszonyok szabályozása

A D.A.S. Könyvelőiroda szakértője szerint érdemes tisztázni, hogy mely esetben milyen szabályozás vonatkozik a jogviszonyra. A bérleti szerződést illetően, a Polgári Törvénykönyvben találhatók a rendelkezések, miszerint a bérbeadó köteles egy meghatározott dolog időleges használatának átengedésére, a bérlő pedig köteles a bérleti díj megfizetésére.

Azon kívül a bérlet alá tartozó dolgot nem rongálhatja, kizárólag rendeltetésszerűen használhatja, majd a jogviszony lejártát követően, vissza kell szolgáltatnia a tulajdonos birtokába. A bérbeadó a bérlet időtartama alatt köteles szavatolni a dolog rendeltetésszerű működéséért, vagy a használatot akadályozó tehermentességért.

Sarkalatos kérdés a költségek viselése

Általános esetben a tulajdonost illető kötelezettségeket, mint az adók befizetése, a biztosítás díja, a használattal járó természetes amortizáció, vagy akár egy korábbról eredetezhető hiba kijavítása, a tulajdonost terheli, aki köteles viselni a felmerült költségeket.

A bérlő csupán azokat a költségeket viseli, amelyek a nem rendeltetésszerű használat miatt merülnek fel, illetőleg az üzemeltetéssel járó kötelezettségeket kell állnia, mint pl.: egy gépjárműhasználat esetében a tankolás költségét.

Abban az esetben, ha egy éven túli időtartamú bérleti szerződést köt a bérlő a bérbeadóval, tartós bérleti jogviszony jön létre, amely szerződésben érdemes meghatározni a használat és a költségviselés feltételeit, annak ellenére, hogy alapvetően a Polgári Törvénykönyv szabályozza ezen kérdéseket a jogviszony tekintetében.

Annál is inkább érdemes szerződést kötni, mivel a felek akár el is térhetnek a törvényi szabályozástól és rendelkezhetnek másként a költségeket illetően. További lehetőség, hogy tartós bérlet esetében kérhető a hatóságtól a forgalmi engedély módosítása, méghozzá oly módon, hogy a bérlő üzembentartóként kerüljön feltüntetésre.

Ez a felek közös megegyezésétől függ, nem kötelező jellegű. Fontos szempont, ha a bérlő kerül üzembentartóként bejegyzésre a hivatalos hatósági nyilvántartásba, ezen időponttól kezdve őt terheli a gépjárműadó, valamint a cégautó-adó megfizetésének költsége – húzta alá a D.A.S. Könyvelőiroda szakértője.

Az áfa és az adóoptimalizálás kérdései

További lehetőség, hogy 2012 óta, a bérleti szolgáltatás esetén az áfa levonható, azonban csak olyan arányban, amilyen arányban a bérbevétel az adóköteles tevékenységet szolgálja. Tehát a bérbevétel áfája levonható, azonban a vásárlásra vonatkozó áfa levonása nem megengedett.

Megállapítható, hogy áfa szempontjából a bérleti konstrukció előnyösebb, tekintve a kapcsolódó adók terheit. Jellemző félreértés, hogy a cégautó-adó befizetése a magánhasználatra is feljogosít, viszont a hatályos szabályok szerint, a gépjármű bármilyen jellegű adóköteles használatát igazolni szükséges.

Forrás: AFP/GU/Bertrand Guay

Adóoptimalizálási szempontból a bérbeadó részére a bérleti díj egy előre kalkulálható, fix összeg, amely költségként kerül elszámolásra, mivel a bérlő fizeti részére a díjat. Ugyancsak költségként kerül feltüntetésre egy esetleges részletfizetésre történő vásárlás kamatának értéke, vagy a később jelentkező értékcsökkenés, amely tételek elszámolása a társasági adó csökkenéséhez vezetnek.

Minden vállalkozásnak saját hatáskörében kell eldöntenie, hogy milyen konstrukció éri meg számára jobban anyagilag. Leköti-e bevétele, tőkéje egy részét akár egy értékét veszítő használati tárgyba és tulajdonosként esetleg bérbe adja?

Vagy jobban megéri bérleti jogviszony alapján csupán ideiglenesen használni az eszközt, az így fennmaradó megtakarítást pedig a vállalkozás egyéb előnyére fordítani – mondta végezetül Németh-Bojtor Imola.