Változások az engedélyezési eljárásban: jelzáloghitel közvetítés

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció Krisztina körút 39. MNB Magyar Nemzeti Bank Épület, MNB ügyfélszolgálat, jegybank,
Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyfélszolgálata, Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A jelzáloghitel közvetítőknek célszerű már most elindítani az MNB engedélyezési eljárást annak érdekében, hogy kellő idő álljon rendelkezésre 2017. március 21-ig – hívta fel a figyelmet a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Égertz Andrea kifejtette: a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) 2016. március 21-ei módosítása egy új közvetítői kategóriát teremtett, a jelzáloghitel közvetítő függő közvetítőt, amely közvetítői típus immár kizárólag az MNB által kiadott tevékenységi engedély birtokában végezheti e tevékenységét.

A Hpt. 2017. március 21-ét jelölte meg olyan végső dátumként, amelytől már csak az MNB engedély birtokában, vagy az új szabályoknak megfelelően módosított engedéllyel végezhető e tevékenység.

2016. március 21. napjáig a függő közvetítőknek nem kellett engedély

A Hpt. szerint a független közvetítők tevékenysége önálló, nem egy meghatározott pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódik, ezért a közvetítői tevékenységet a független közvetítők kizárólag az MNB által részükre kiadott tevékenységi engedély alapján végezhetik.

Ezzel szemben a függő közvetítők a tevékenységüket egy pénzügyi intézmény (vagy csoport részére, vagy több pénzügyi intézmény egymással nem versengő szolgáltatása vonatozásában nyújtják. A függő közvetítő esetében eddig egyáltalán nem volt szükség az MNB engedélyére – emlékeztetett rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

2016. március 21. utáni helyzet

Alapesetben a függő közvetítőknek továbbra sem szükséges tevékenységi engedély a közvetítői tevékenység végzéséhez. Az igénybevevő pénzügyi intézmény engedélyt csak akkor kell, hogy kérjen a közvetítő igénybevételéhez, ha a közvetítő által végzett tevékenység típusa azt indokolja, egyébként elegendő a közvetítő MNB felé történő bejelentése.

Ilyen tevékenység típus lehet a fenti időponttól a fogyasztó részére történő jelzáloghitel, illetve ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízing közvetítése, melyek esetében immár kell MNB engedély.

Az új szabályok szerint függő közvetítőnek minősül az a jelzáloghitel közvetítői tevékenységet végző közvetítő is, aki több független pénzügyi intézmény (vagy egy csoport) megbízásából közvetít fogyasztónak jelzáloghitelt, vagy ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízinget abban az esetben, ha a megbízó pénzügyi intézmények e szolgáltatások tekintetében együttesen nem teszik ki a magyarországi piac többségét.

Dr. Égertz Andrea szerint ez az új szabály azt jelenti, hogy a fenti időponttól a jelzáloghitel közvetítői tevékenység minden formája – ideértve a függő és független státuszú közvetítőket is - engedélyköteles lett.

Mi a teendő, ha a közvetítőnek nincs engedélye, illetve ha csak bejelentéssel rendelkezik?

Ha a közvetítő csak bejelentéssel végzi tevékenységét, akkor az MNB engedélye nélkül e tevékenységét legkésőbb 2017. március 21-ig folytathatja. Ha a közvetítő rendelkezik MNB engedéllyel, akkor legkésőbb 2017. március 21-ig végezheti e tevékenységét a 2016. március 20. napján hatályos engedélyezési feltételekkel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2016. március 21. napját megelőzően a piacon függő közvetítőként engedély nélkül tevékenykedők (függő ügynökök és sajt jogú tevékenységi engedéllyel nem rendelkező függő kiemelt közvetítők) legkésőbb 2017. március 20. napjáig kötelesek beszerezni az MNB engedélyét, ellenkező esetben 2017. március 21. napjától jelzáloghitel közvetítői tevékenység végzésére nem jogosultak.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A 2016. március 21. napját megelőzően felügyeleti engedéllyel már rendelkező független közvetítők (többes ügynökök, alkuszok és többes kiemelt közvetítők), amennyiben jelenleg jelzáloghitel közvetítői tevékenységet is végeznek, úgy 2017. március 20. napjáig kötelesek megfelelni a módosított engedélyezési feltételeknek, ellenkező esetben 2017. március 21. napját követően jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet végezni nem jogosultak.

Mindkét esetben célszerű már most elindítani az engedélyezési eljárást, mert az MNB-nél a tevékenységi engedély megszerzésére irányuló eljárásban az ügyintézési határidő három hónap.
Esetleges hiánypótlás esetén a határidő a hiányok maradéktalan pótlásától értendő.

Annak érdekében, hogy kellő idő álljon rendelkezésre 2017. március 21-ig, már most célszerű összeállítani a tevékenységi engedély megkérésére vagy módosítására irányuló kérelmeket – hangsúlyozta végezetül a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.