Vágólapra másolva!
Idén újra elrajtoltak a több tízezer, de egyesesetekben akár több mint félmillió ember befogadóképességű zenés-táncos programok. A D.A.S. JogSzerviz szakértője ennek kapcsán szolgál hasznos tanácsokkal.
Vágólapra másolva!

Minden fesztiválozás a jegyvásárlással kezdődik. Ennek során érdemes figyelni arra, hogy a fesztiváljegyünket csak megbízható forrásból szerezzük be – emelte ki dr. Sáfrány Írisz.

Az egyes fesztiváloknak általában külön honlapjuk van, ahol a program megtekintése mellett jegyvásárlásra is lehetőség van.

Aki biztosra akar menni, annak célszerű a jegyét minél előbb megvásárolnia, tekintettel arra, hogy az esetek nagy többségében, az idő előre haladtával a jegyek drágulni kezdenek, így olcsóbban juthatunk hozzá, ha előre gondolkozunk.

Ha nem vagyunk ennyire előrelátóak, akkor általában a helyszínen is szokott lenni lehetőség a jegyvásárlásra, itt azonban ügyeljünk arra, hogy a fesztivál hivatalos jegyértékesítő bódéinál vegyünk belépőt.

Ilyen helyeken sok esetben megjelennek egyéb „jegyértékesítők", akik a fesztivál bejárata előtt karszalagokkal házalnak. Ezek a jegyek általában olcsóbbak, mint a hivatalos helyről vásárolt belépők.

Nem állítható, hogy minden esetben, de gyakori, hogy ezek a jegyek jól kinéző hamisítványok. Mivel mostanában már a karszalag is QR kóddal/ vonalkóddal van ellátva, így a hamisított jegyekkel, már az első ellenőrzésnél lebukik az ember és hiába mondja, hogy nem tudott arról, hogy a jegy hamis, a koncertre nem fog bejutni.

Ezek az üzérek egy-egy jegyeladás után villámgyorsan felszívódnak a pénzünkkel és utólag már szinte lehetetlen bármit tenni, ettől függetlenül érdemes kihívni a rendőröket és személyleírást adni az illetőről.

Mivel az előző években az elmaradt programokról rengeteg jegy nem került visszaváltásra, hanem idén lehet felhasználni azokat, célszerű érdeklődni a fesztivál hivatalos oldalán, hogy van-e szükség bármire az jegyérvényesítéshez.

Akinek esetleg a megmaradt jegye olyan napra szól, amelyre nem tud elmenni és emiatt értékesítené a jegyét, annak érdemes odafigyelni arra, hogy milyen kedvezmények kapcsolódtak a jegyéhez. Így például egy fesztiválra szóló diákjegynél érdemes felhívni a figyelmet, hogy csak aktív tanulói jogviszony mellett érdemes megvenni.

Értékmegőrzés

A fesztiválozóknak három lehetőségük van arra, hogy az értékeiket biztonságban tudják. Egyrészt van, aki minden értékes holmiját egyfolytában magával cipeli, ami valljuk be elég kényelmetlen megoldás.
Másik eset, ha az illetőnek van sátra a fesztivál területén, akkor a sátorban hagyja, melyet érdemes lezárni, ha nem tartózkodunk benne.

A harmadik lehetőség, a vagyontárgyak értékmegőrzőben való elhelyezése. Ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy biztonságban tudjuk a cuccainkat.

Sok esetben ki van írva az értékmegőrzőre, hogy „A leadott táskákban való vagyontárgyakért felelősséget nem vállalunk". Ez alapvetően így nem működik, hiszen az értékmegőrzőnek pont az a lényege, hogy értékeket őrizzen meg, így az átvett dolgok után felelősséggel tartozik az értékmegőrző.

Az viszont egy másik dolog, hogy aki azt állítja, hogy a leadott táskájából eltűnt valami, annak kell bizonyítania, hogy az adott dolog a táskában volt, amikor az leadásra került.

Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

Javasolt, hogy a fesztiválokra csak legszükségesebb dolgokat vigyük magukkal, így csökkentve annak a lehetőségét, hogy kevesebb értékkel térjenek haza, mint induláskor.

Fizetés

Több helyen is észrevehető, hogy a készpénzes fizetési mód egyre jobban szorul ki a bankkártya előnyére, kifejezetten az olyan programokon, ahol fokozottan fennáll a lopás veszélye. Így például egyre több strand és a fesztiválok jó része szüntette meg a készpénzes fizetési lehetőséget.

Célszerű emiatt bankkártyával érkezni, illetve aki esetleg nem rendelkezne bankkártyával, az a készpénzét a fesztivál által alkalmazott fesztiválkártyára is felteheti, mellyel később a fesztivál területén úgy tud fizetni, mint egy egyszerű bankkártyával.

A fizetési lehetőségekről mindenképpen érdemes időben tájékozódni.

Fesztiválszezon – Biztonság

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fesztiválozni ésszel kell, mely során egyaránt figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a mások biztonságára.

Célszerű egy fesztiválon sohasem egyedül maradni, hogyha bármi bajunk esne, akkor rögtön tudjunk valakitől segítséget kérni. Ha úgy látjuk, hogy nekünk vagy bármelyik másik fesztiválozónak segítségre van szüksége, jelezzük a fesztivál területén tartózkodó biztonsági szolgálatnak vagy a mentőknek.

A nagyobb fesztiválokon rengeteg önkéntes dolgozik, akiknek az a feladatuk, hogy a bajbajutott bulizók segítségére legyenek, továbbá minden fesztiválon van kint rohamkocsi, ami azonnal a kórházba tudja juttatni sérült/rosszul lévő embereket.

https://das.hu/