Vége a kizárólagos szerződéseknek, augusztustól szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken

nyitás 2021.05.01. délután Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Legkésőbb augusztus elsejétől bővülhet a vendéglátóhelyek italkínálata: eddig kell ugyanis összhangba hozni a szerződési gyakorlatokat a kereskedelmi törvény új szabályaival. A legnagyobb beszállítókkal – főszabály szerint – immár nem köthetőek kizárólagos szerződések, emellett augusztustól minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak – értesült az Origó a Gazdasági Versenyhivatal szakértőitől.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben módosult a kereskedelmi törvény. A módosítás célja az volt, hogy a hazai vendéglátóiparban visszaszorítsák a kizárólagosságot, vagyis azt, hogy a szolgáltatók egyetlen gyártó termékeit kínálják a vendégeik számára. Az intézkedés a kisebb italgyártók piacra lépését és terjeszkedését is segíti.

2021 augusztusától minden vendéglátós köteles egyes italkategóriákban (pl. sör, üdítő, ásványvíz) minimum két gyártó termékeit kínálni a vendégei számára. Így lehetőség nyílik arra, hogy a fogyasztók több márka közül választhassanak az itallapról.

Az intézkedés várhatóan serkentőleg hat a piacra, és a vendégek számára is biztosítja a választás lehetőségét, amelyet korábban megelőzhettek az italválaszték összeállításának egyéb – elsősorban a nagy italgyártóknak kedvező – szempontjai.

A másik lényeges újdonság, hogy a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80%-át szerezhetik be ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban. A csapolt sör esetében azonban ettől el lehet térni akkor, ha az érintett vendéglátóhely biztosítja legalább egy kisüzemi sör folyamatos, csapon történő értékesítését.

A tavaly év végi törvénymódosítás időt hagyott a vendéglátóhelyek számára, hogy átalakítsák eddigi szerződéseiket a legnagyobb, úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező italgyártókkal.

A határidő azonban hamarosan letelik: az új szabályoknak nem megfelelő szerződések augusztus 1-én végleg hatályukat vesztik, vagyis onnantól az eddigi kizárólagossági megállapodások vagy 80% feletti részesedési megállapodások semmisek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmeztette az érintett vendéglátóhelyeket, hogy figyeljenek a közelgő határidőre, és időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.

A módosult szabályozás alapján így a járvány miatti hosszú kényszerszünetet követően a vendéglátóipar immár a nagy italgyártóknak kevésbé kitett, a fogyasztók igényeit szélesebben kiszolgáló piacon éledhet újra.