Sok a félreértés a fizetés nélküli szabadságról

Ne félj a last minute-től: légy spontán, ha az utazásodról van szó  görögország nyaralás
Vágólapra másolva!
A fizetés nélküli szabadságot illetően jelenleg is sok félreértés él a köztudatban. Vajon elrendelheti egyoldalúan a munkáltató? Ha a munkavállaló kérelmezi a fizetés nélküli szabadságot, a munkáltató köteles biztosítani számára ezt a lehetőséget? Mi a helyzet a társadalombiztosítási jogviszonnyal? Ezekre a kérdésekre ad választ a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A Munka törvénykönyve jelenleg szabályoz olyan élethelyzeteket, amikor a munkavállaló kérelmére a munkáltató köteles lehetővé tenni a fizetés nélküli szabadság igénybevételét – fejtette ki dr. Heinrich Renáta.

Ilyen például a gyermekgondozási célú fizetés nélküli szabadság a gyermek harmadik életévének betöltéséig.

De indokolt esetben hozzátartozó otthoni gondozására vagy éppen önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítésre is igénybe vehető ez a lehetőség.

Ezektől eltérő indokból – például tartós utazás vagy éppen építkezés céljára – a munkáltató nem köteles a munkavállaló kérésére fizetés nélküli szabadságot biztosítani.

Közös akarat?

A munkáltató és a munkavállaló egyező akarattal is megállapodhatnak úgy, hogy egy bizonyos ideig a dolgozó fizetés nélküli szabadságon tartózkodik.

Ezt jellemzően akkor választják a felek, ha valamilyen elháríthatatlan külső okból ellehetetlenül a munkavégzés.

Így, amikor az élet visszatér a rendes kerékvágásba, a munkáltatónak nem kell új munkaerőt keresnie, a dolgozók pedig megszokott feladataikat veszik fel újra, tehát bizonyos szempontból mindkét oldalnak tartogat előnyöket ez a státusz.

Mik a hátrányok?

A fizetés nélküli szabadság nem számít munkában töltött időnek, így a szabadságra nem jogosít.

Forrás: Shutterstock

Amennyiben harminc napnál tovább tart a fizetés nélküli szabadság, úgy a végkielégítésre jogosító időtartamba sem számít bele.

A munkavállaló biztosítása ráadásul ilyenkor főszabály szerint szünetel, egészségbiztosítási ellátásokra nem jogosult.

Utóbbi alól azok a munkavállalók képeztek kivételt, akik a veszélyhelyzetben, az abból eredő problémák miatt kerültek ilyen állományba, ők ugyanis kaphattak egészségügyi ellátásokat – mutatott rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/