Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Dentons: a családi vagyonfelügyelő szerepe a magáncsődben (4. rész)

justitia jusztícia bíróság jog
Budapest, 2011. december 14. Justitia szobra az aulában, a Legfelsőbb Bíróság épületében, Budapesten. A kormány által átalakított bírósági rendszerben a Legfelsőbb Bíróság megváltozott jogkörökkel, Kúria néven folytatja tevékenységét 2012. január 1-jétől. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó új jogintézménye a magáncsőd volt, évekig készítette elő a jogalkotó, ám hatályba lépését követően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Réczicza Dentons Europe LLP szakértője, dr. Juhász László többrészes sorozatában átfogó, minden lényeges kérdésre kitérő elemzést ad; most a negyedik részt olvashatják, az első, a második és a harmadik rész is elérhető.
Vágólapra másolva!

A magáncsőd kapcsán említést kell tenni olyan fontos szereplőkről is, mint a Családi Csődvédelmi Szolgálat („Szolgálat”), illetve a családi vagyonfelügyelő. A Szolgálat a természetes személyek adósságrendezési eljárásaival összefüggésben a lakosság számára tájékoztatási feladatokat lát el – fejtette ki dr. Juhász László.

Honlapján közzéteszi az eljárással összefüggő tudnivalókat, az adósságrendezési eljárás kezdeményezéséhez, valamint az adatváltozások bejelentéséhez szükséges kérelem és annak mellékleteinek formanyomtatványait, továbbá tájékoztatást ad arról, hogy a formanyomtatványok igénybevétele milyen eljárási cselekményeknél kötelező.

A Szolgálat illetékes területi és helyi szervei végzik az adósságrendezési eljárással kapcsolatos egyéb feladatokat.

Informatikai segítség

A Szolgálat központi szerve az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező személyek számára az űrlapok kitöltéséhez informatikai formai ellenőrzést végző számítástechnikai programot tesz elérhetővé honlapján.

Továbbá a központi szerv az adósságrendezési eljárásban a kérelmek benyújtásával, a jogok gyakorlásával és a kötelezettségek teljesítésével kapcsolatosan a leggyakoribb kérdésekre vonatkozóan rendszeresen információkat tesz közzé, valamint közérthető és szemléletes módon bemutatja a hiánypótlásra vonatkozó tudnivalókat.

Szintén feladatai közé tartozik a hirdetményi rendszer működtetése, ideértve az aktív hirdetményekből történő keresést támogató informatikai segédprogramokat is – tájékoztatott a Dentons szakértője.

A családi vagyonfelügyelő

A családi vagyonfelügyelő a legfontosabb állami szereplője ennek az eljárásnak, ő tart kapcsolatot az adóssal, hitelezőkkel, egyéb érintett személyekkel és szervekkel. Munkája meghatározó az eljárás sikere szempontjából – hangsúlyozta dr. Juhász László.

A családi vagyonfelügyelők és a feladataik ellátásában közreműködők a Szolgálatot magában foglaló kormányhivatallal munkavégzésre irányuló tartós jogviszonyban álló személyek.

Legalább kétéves szakmai gyakorlat

Családi vagyonfelügyelő az a legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező kormánytisztviselő vagy büntetlen előéletű tartós megbízási jogviszonyban álló személy lehet, aki rendelkezik jogi vagy közgazdasági végzettséggel, valamint közigazgatási vizsgával vagy jogi szakvizsgával.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A családi vagyonfelügyelő a bírósági adósságrendezési eljárásban közreműködő, a Szolgálat által kijelölt fizetésképtelenségi szakértő, aki a bírósági adósságrendezési eljárás során a bíróság számára szakmai előkészítő és közreműködő feladatokat lát el, felügyeli az adós gazdálkodását, valamint elvégzi az e törvényben számára meghatározott egyéb feladatokat.

A családi vagyonfelügyelő munkáját szakmai munkacsoport segíti. A szakmai munkacsoport egyidejűleg több családi vagyonfelügyelő munkáját is támogathatja.

(A Réczicza Dentons Europe LLP szakértőjével készült sorozat következő részeit hamarosan közöljük – a szerk.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről