Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ráfutásos baleset – ki fizet a vétlen félnek?

részeg sofőr
A második koccanás után már nem tudott menekülni
Vágólapra másolva!
Elég gyakoriak sajnos azon balesetek, ahol több autó karambolozik és ütközik össze. Ilyen esetekben aztán több éves jogi hercehurcára lehet számítani, mire döntés születik a felelősség kérdésében – számolt be tapasztalatairól a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Eközben a vétlen fél arra vár, hogy az egyik vagy másik biztosító megtérítse a kárát.
Vágólapra másolva!

Van azonban arra jogi lehetőség, hogy a felelősség kérdésének tisztázását nem megvárva, hamarabb a pénzükhöz jussanak – hangsúlyozta dr. Fodor Ádám.

Tipikus esetben, két autó ütközésénél némiképpen könnyebb eldönteni a felelősség kérdését, amelyért vagy egyik, vagy másik fél felel, vagy pedig megoszlik közöttük. Végső soron a rendőrség vagy pedig egy bíróság tudja majd megállapítani, hogy ki felelős a balesetért, kinek a felelősségbiztosítója kell, hogy viselje a kárt az ügyfele helyett.

Ha több jármű ütközik

Az igazán komplikált szituációt az okozza, ha több jármű ütközik. A ráfutásos baleset, amikor egy autó úgy fékez, hogy megtolja az előtte található autót, aki pedig az előtte közlekedőbe fut bele, szintén nagyon gyakori.

Ilyenkor különösen problémás, hogy ki is volt felelős a baleset okozásáért – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az ilyen ráfutásos típusú ügyek esetében, általában a biztosítók egyike sem akar fizetni, ehelyett inkább mindenki a másikra mutogat. A perek rendszerint a komplikált jogviszonyok, és a szakértői vélemények tömkelege miatt sokszor évekre elhúzzák a felelősség tisztázását.

A jogi csűrcsavaron túl a balesetben vétlen fél annyit érzékel a történetből, hogy a tetemes kiadással járó javíttatást elvégezte és nem tudja, hogy viszont látja-e valaha annak költségét. Esetleg éppen a jelentős költségek miatt nem tudja elvégezni a javíttatást.

A törvény ad egy lehetőséget a tisztázásra

A 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról azonban tartalmaz egy rendelkezést az ilyen típusú ügyek megoldására. A törvény 36.§(6) bekezdése lehetőséget ad rá, hogy a Kártalanítási Számla kezelője megelőlegezze a kártérítés összegét abban az esetben is, ha a biztosítók között vitás az, hogy ki köteles a vétlen károsult kárát megtéríteni.

Ha olyan szituációba kerülünk, mint a fenti esetkör, akkor nem érdemes megvárnunk a felelősség tisztázását, a per lezárulását.

Forrás: police.hu

Dr. Fodor Ádám szerint kérjük a rendőrséget, hogy adja ki részünkre a balesetről készült jegyzőkönyvet. Amennyiben megállapításra kerül, hogy vétlenek vagyunk, jelentsük be az ügyet a Kártalanítási Számla kezelőjéhez a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (Mabisz).

A biztosító kárszakértővel megvizsgáltatja az autónkat, és az általa jogosnak vélt javítási összeget megelőlegezi részünkre. Természetesen a Mabisz nem jótét lélekként teszi ezt, később a per lezárulásával követelni fogja a felelős személy biztosítójától, de ez már nem a mi problémánk.

Rengeteg időt és energiát tudunk magunknak megspórolni ezzel a jogintézménnyel. Ha ilyen szituációba kerülünk, ne féljünk használni – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről