Vágólapra másolva!
A munkaviszony megszűnése után a konkurenciánál való elhelyezkedésre számos megkötés vonatkozik. Ez alapvetően csak akkor lehet tiltott, ha a felek munkaszerződésbe vagy külön szerződésbe foglaltak egy úgynevezett versenytilalmi megállapodást.Nem mindegy azonban, hogy mit tekintünk konkurenciának, aránytalanul ugyanis nem korlátozható a volt munkavállaló elhelyezkedése – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A munkaviszony megszűnése után a konkurenciánál való elhelyezkedésre számos megkötés vonatkozik. Ez alapvetően csak akkor lehet tiltott, ha a felek munkaszerződésbe vagy külön szerződésbe foglaltak egy úgynevezett versenytilalmi megállapodást – fejtette ki dr. Rózsa Petra.

Ez megköthető a munkaviszony létesítésekor, fennállása alatt bármikor, de akár a jogviszony megszűnésekor is. Nem mindegy azonban, hogy mit tekintünk konkurenciának, aránytalanul ugyanis nem korlátozható a volt munkavállaló elhelyezkedése.

Két év az általános szabály

Ennek szabályait a Munka Törvénykönyve határozza meg, azonban az csak annyit tartalmaz, hogy versenytilalmi megállapodás megkötése esetén a munkavállaló (legfeljebb a jogviszony megszűnésétől számított két évig) nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné.

Részletesebben ezt maga a munkaszerződés, vagy a megállapodás fejtheti ki. Ezekben tipikusan ki lehet kötni például, hogy a munkavállaló nem helyezkedhet el a munkáltató versenytársainál, nem alapíthat konkurens vállalkozást, ilyen vállalkozásban személyesen nem működhet közre.

A megállapodásban konkrétan meg kell határozni, hogy a tilalom milyen tevékenységi körre, milyen földrajzi területre terjed ki, illetve mennyi ideig áll fenn – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nem egyértelmű sok esetben

Sok esetben nem egyértelmű azonban, hogy vajon az új munkáltató versenytársnak minősül vagy nem. Szerencsés ezért, ha a munkaszerződés maga definiálja a versenytárs fogalmát, ugyanis ezt sem a törvény, sem más szabály nem határozza meg; illetve érdemes részletezni azt is, hogy a munkaszerződés megszűnésének mely eseteiben köti a feleket a megállapodás.

Ezzel ugyanis elkerülhetők a későbbi vitás helyzetek, hiányában viszont vitás lehet a kérdés eldöntése. A bírósági gyakorlat rögzíti ezzel összefüggésben, hogy a megállapodás csak akkor lehet érvényes, ha a munkavállaló megélhetését és a szabad piaci versenyt túlzottan és méltánytalanul nem korlátozza.

Tehát a munkavállaló elhelyezkedését teljes mértékben nem lehetetleníti el a megállapodás szövege – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Részletek és a gyakorlati megvalósulás

A gyakorlatban a hasonló megállapodások úgy működnek, hogy a munkaviszony megszűnését követően a munkáltató megfizeti az ellenértéket, a munkavállalónak pedig igazolnia kell, hogy nem elhelyezkedésével nem sért jogos gazdasági érdeket, tehát, hogy nem versenytársnál helyezkedik el.

Forrás: Thinkstock

Ha az új munkáltató versenytársi minőségével kapcsolatban vita alakul ki és a szerződés nem vagy nem kellő részletességgel rendezte a helyzetet, úgy végső soron a bíróság dönthet a felek jogvitájában. E körben mérlegelheti a két cég tevékenységi köreit, üzletfeleit, termékeit és különös figyelemmel a munkavállaló által két helyen betöltött munkakört és pozíciót.

Ha hasonló jellegű szerződés van tehát munkáltatónk és köztünk, érdemes tehát annak megkötésekor kiemelt figyelmet fordítani a részletekre és a gyakorlati megvalósulásra, ha kell, a munkáltató írásbeli nyilatkozatának kikérésével is – mondta végezetül dr. Rózsa Petra.