A jövőben 18 év alattiak is lehetnek polgárőrök

Polgárőrök dolgoznak a korábban az árvíz miatt kihelyezett védmű homokzsákjainak elszállításán az esztergomi Kis-Duna sétányon, az árvíz után
Vágólapra másolva!
A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény új elemként lehetőséget ad arra, hogy a 14. életévet betöltött, de a 18. életévüket be nem töltött személyek is lehessenek polgárőrök.
Vágólapra másolva!

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény (a továbbiakban: Pőtv.) 1 . §-a alapján a törvényben nem szabályozott kérdésekre az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény és a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ez alapján a Pőtv. számos speciális rendelkezést tartalmaz a polgárőrség jogállására valamint a működésére vonatkozóan.

Túlzott mértékű feladat hárul

Az elmúlt év tapasztalatai alapján az Országos Polgárőr Szövetségre (a továbbiakban: OPSZ) túlzott mértékű koordinálási, adminisztrációs feladat hárult. A hatékony önkormányzati működés érdekében indokolttá vált, hogy bizonyos feladatok végrehajtásában a területi polgárőr szövetségek is részt vegyenek.

A törvényjavaslat alapján a területi polgárőr szövetségek vesznek át bizonyos koordinatív, adminisztratív feladatokat, ezzel könnyítve az OPSZ munkáját. Ugyanakkor a tervezet biztosítja a polgárőr szervezetek autonómiáját, önszabályozó képességük erősödését.

Az ifjú polgárőrök

A törvényjavaslat további új elemként megjeleníti a polgárőri feladatellátásba bekapcsolódó ifjú polgárőr. A Pőtv. 10. § (3) bekezdése alapján polgárőr kizárólag 18. életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű személy lehet.

Az elmúlt évek során a 18. életévüket be nem töltött személyek esetén is fokozott érdeklődés mutatkozik a polgárőrség tevékenysége iránt. Ennek érdekében a törvényjavaslat nevesíti az ifjú polgárőröket, illetve azok feladatait.

Az új szabályozás előírja, hogy az ifjú polgárőrnek az OPSZ által kiállított igazolvánnyal kell rendelkezni, amelynek adattartalmát a törvény pontosan körül határolja. Az igazolvány visszavonásig érvényes.

Fotó: Bielik István - Origo

A törvény a polgárőrhöz hasonlóan meghatározza azokat az esetköröket, amikor az ifjú polgárőr számára kiadott igazolvány visszavonásának a feltételei fennállnak. Az új szabályozás nem csupán az ellátható feladatok és a kiadott igazolvány tekintetében kívánja megkülönböztetni az ifjú polgárőrt a polgárőrtől, hanem megjelenésében is.

Az ifjú polgárőrök esetében a szabályozás kimondja, hogy ifjú polgárőr-felirattal ellátott láthatósági mellényt kell viselniük a feladataik ellátása során.

További újítások

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján az egyesületek legfőbb szerve lehet a közgyűlés helyett a küldöttgyűlés is, amely egy olyan nagyméretű, országos kiterjedésű egyesület tekintetében, mint az OPSZ lényeges egyszerűbb, gyorsabb döntési mechanizmust eredményez.

A törvényjavaslat ugyanakkor megújítja a polgárőr szolgálati és etikai szabályszegése során alkalmazható rendszert. Az eltiltás idejét hat hónapról egy évre emeli, valamint az OPSZ részére javaslattételi lehetőséget biztosít a tag kizárására.