Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezek a legrászorultabb hiteleseket segítő kormányrendelet szabályai

Vágólapra másolva!
A napokban hatályba lépett, az állam javára értékesített ingatlanok bérleti díjáról és cseréjének feltételéről szóló kormányrendelet szerint a program három évig tart, és a NET összesen huszonötezer ingatlant vásárolhat meg - mondta el az [origo] -  nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. A programban való feltételek a hitelszerződéshez, az ingatlanhoz és a szociális rászorultsághoz kapcsolódnak.
Vágólapra másolva!

Az állam a legrosszabb helyzetben lévő adósok megsegítésére hozta létre a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot (NET), ebbe a körbe azok tartozhatnak, akiknek jelzáloghitelük van (lehet az forint, vagy deviza), és tartósan nem tudnak fizetni. Bizonyos feltételek fennállása esetén a NET ezen adósok lakását megvásárolhatja úgy, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhat.

Dr. Fésü Gizella rámutatott: a programban való feltételek a hitelszerződéshez, az ingatlanhoz és a szociális rászorultsághoz kapcsolódnak. Így feltétel, hogy a bank a hitelszerződést már felmondta és az érintett ingatlant kényszerértékesítésre jelölte ki.

Az ingatlan hitelszerződésben megállapított értéke Budapesten a tizenöt, vidéken a tízmillió forintot nem haladhatja meg. A kényszerértékesítésre való kijelölésről a bank értesíti az adóst, aki harminc napon belül egy szándéknyilatkozat aláírásával fejezheti ki beleegyezését.

Két igazolásra is szükség van: egyrészt a jegyzőére, hogy az adós, vagy házas-, illetve élettársa rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, másrészt a Magyar Államkincstáréra, hogy a háztartásban legalább kettő olyan gyermeket nevelnek, aki családi pótlékra jogosult.

Tiszta lappal indulhat az adós

A labda ezzel ismét a pénzügyi intézmény térfelére kerül. A szándéknyilatkozat aláírásától számított nyolc napon belül értesítenie kell az adóst, hogy megfelel-e feltételeknek, harminc napon belül a NET-et, hogy az ingatlan átruházásához - egyelőre csak elvi - hozzájárulását megadja-e.

A NET az ingatlant akkor vásárolja meg, ha a pénzügyi intézmény a NET által felajánlott vételárat elfogadja. Ami nagyon fontos: az így meg nem térülő, hiteladóssal szembeni további követelését véglegesen elengedi. Az adós tehát a későbbiekben tiszta lappal indulhat - hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A lakbér mértéke és emelkedése

Az ingatlan megvásárlásával egyidejűleg kerül sor a bérleti szerződés megkötésére a NET és az adós között. A most hatályba lépett kormányrendelet szerint a lakbér összegét ebben a bérleti szerződésben kell megállapítani. A lakbér jogszabályban rögzített mértéke a piaci viszonyokhoz mérten nem magas: egy naptári hónapra számítva a bérleti szerződés megkötésének évében a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi érték 1,5 százalékának egy tizenketted része (egy tízmillió forintos ingatlannál havi tizenhatezer forint).

A bérbeadó NET a bérleti szerződésben megállapított lakbér összegét adott év március elsejétől évente a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző évi éves fogyasztói árindex mértékével megegyező mértékben növelheti. A lakbér változását minden év február 28-ig írásban közli a bérlővel.

A bérleti jog bérlők közötti cseréje esetén a NET a cseréhez való bérbeadói hozzájárulást akkor adhatja meg, ha egyik bérlőnek sem áll fenn lakbérfizetési hátraléka. Várhatóan ez év április végén, május elején kerül sor az első adásvételi és bérleti szerződések megkötésére. Negyedévenként a pénzügyi intézmények újabb és újabb ingatlanokat jelölnek ki kényszerértékesítésre. A program három évig tart, és a NET összesen huszonötezer ingatlant vásárolhat meg - mutatott rá dr. Fésü Gizella.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről