Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

allél
A kromoszóma egy adott helyén elhelyezkedő gén változata.

amigdala
Az agyban levő limbikus rendszer egyik fő strukturális alkotója. Kicsiny, mandula alakú terület, amelynek a félelem, a düh és más érzelmi reakciók szabályozásában van szerepe.

dopamin
Igen fontos idegi jelátvivő anyag, amely az agyban elsősorban a jutalmazásért és a motivációért felel, illetve fontos szerepet játszik a különböző addikciók, rászokások, függőségek kialakulásában.

G-fehérje
A célsejtekben a hír felfogását, illetve a sejt számára értelmes üzenetté történő lefordítását a sejten belüli jelátviteli folyamatok biztosítják. Ezekben a folyamatokban játszanak kiemelkedő és sokoldalú szerepet a G-fehérjék (GTP-kötő fehérjék). Felfedezésükért Rodbell és Gilman 1994-ben Nobel-díjat kapott.

hippokampusz
Az agyban levő limbikus rendszer egyik fő strukturális alkotója. Az agynak az a régiója, amely az adrenalint termelő mirigyeinknek megmondja, mikor állhat le a vészreakció. A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik komplex információk, események memorizálásában.

kémiai ingerületátvitel
Az élőlények vegetatív működéseinek irányításától a tudat, a memória, a gondolkodás kialakításáig terjedő feladatokat végző idegrendszer meghatározó fontosságú alapelemei az idegsejtek (neuronok). Az egymás közötti információcserét kémiai anyagok, különböző molekulák (neurotranszmitterek) közvetítésével végzik. Az információt közlő idegsejt felszabadítja, a fogadó idegsejt érzékeli az adott molekulát.

noradrenalin
A mellékvesevelő-állomány által termelt hormon. Erősen vérnyomásemelő hatású és a vegetatív idegrendszerben ingerületátvivő anyagként szolgál.

SSRI-szerek
Szelektív szerotonin-visszavételt gátló gyógyszerek.

stressz
Napjainkban a stressz szóval fejezzük ki a külső agresszív ingerek (zaj, fenyegetettség), valamint a kényelmetlen lelkiállapot kiváltotta többé-kevésbé rendszeres feszültséget, szorongást, kedvetlenséget is. A stressz az alkalmazkodás általános tünetegyüttese.

szerotonin
Kémiai nevén 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amely szerepet játszik a depresszió, a migrén, a szorongás, a félelem, az agresszió és a düh biokémiájában. Ezeken kívül pedig még hatással van a szexualitásra és az étvágyra is.

szinapszis
Idegsejt kapcsolódása más sejttel, amely lehetővé teszi az ingerületi állapot átadását, az információ továbbítását.

vezikula
A szinapszisokban található ún. szinaptikus vezikula elektromos impulzus hatására egyesül az idegsejtmembránnal és kiengedi a kémiai ingerületközvetítő anyagot a szinaptikus résbe.