Vágólapra másolva!
Öregedés: Örök Ifjúság?
Vágólapra másolva!

Az emberiség története elválaszthatatlan az öregedéssel kapcsolatos kérdésektől. A hosszú, betegségektől mentes és termékeny élet mindnyájunk vágya. Elődeinkhez képest ma soha nem látott ideig élhetünk, de mi a helyzet az életminőség problémájával? Az egyre több, egyre idősebb ember betegségben és nyomorúságban vagy testi és szellemi frissességben fog élni? Az előadás visszatekint az öregedés kultúrtörténetére, megvizsgálja a gerontológia (az idősödés kutatása) legfőbb kérdéseit, és bemutatja az öregedés tudományos kutatásának jelenlegi állását.

I. Bevezetés
Az öregedés megismerésének és megértésének igénye egyidős az emberiséggel. Különösen fontos kérdés ez ma, amikor a fejlett országokban egyre növekszik az idősek számaránya. A gerontológia, az idősödés tudománya, a geriátria pedig az öregek gyógyászata - mindkettő interdiszciplináris szemléleten alapuló tudományág.

II. Kultúrtörténeti visszatekintés
Az emberiség egyik régi vágya, hogy hosszú, de fiatalos életet éljen. Ősi legendák, mítoszok, szent könyvek, és gondolkodók, tudósok, művészek egész sora foglalkozik évszázadok óta az öregedés megértésével, jellemzőivel és lehetséges elkerülésével.

III. Az öregedés általános demográfiai vonatkozásai
Ma a világ 3 nagy robbanás tanúja: a népesség-, a hosszabbéletűség- és az információrobbanásé. A fejlett országokban mindenütt kimutatható a népesség elöregedése, a 60 év felettiek arányának fokozatos emelkedése.

IV. Az öregedés tudományos megközelítése
Az öregedés többtényezős és többdimenziós folyamat, ami mindenkinél másképpen zajlik. Élettani változásai számszerűen leírhatók, és ma már a sejtek és a molekulák szintjén vizsgálhatók. Előre megírt program vagy csak a hibák felhalmozódása az öregedés? Mennyi az ember maximális életkora?

V. Az időskori életminőség
A személyiség döntő szerepet játszik az egészség megőrzésében, a betegségek kialakulásában, gyógyításában, rehabilitálásában. Az idős emberek életminőségét ezen túl számos orvosi és szociális tényező határozza meg.

VI. Összefoglalás
Az öregedés és a fenntartható életminőség az emberiség legfontosabb kérdései közé tartozik. Hogyan fog alak