Rosszabbul él Mészáros Lőrinc, pedig tavaly óránként 93 ezret keresett

Mészáros, Orbán
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor barátját nem lehet azzal vádolni, hogy kérkedne a vagyonával: Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát ugyanis csak "pult alól" nézhettük meg Felcsúton.
Vágólapra másolva!

Noha Orbán Viktor miniszterelnök elsőként saját honlapján hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát, barátja, a felcsúti polgármester a jelek szerint szégyenlősebb. Az ő, január 25-én leadott tavalyi vagyonnyilatkozatát a község honlapján nem tették közzé,

csak személyesen lehetett megnézni az önkormányzatnál,

de fotó vagy másolat itt sem készülhetett róla.

Óránként 93 ezer, éjjel-nappal

Kiderült viszont belőle, hogy mire fordította Mészáros Lőrinc azt a pénzt, ami a feleségével közösen birtokolt sikeres építőipari cég, a Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi 1,8 milliárd forintos osztalékából őt illette. Ebből Mészárost - vagyonnyilatkozata szerint - 817,5 millió forint illette meg.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc a polgármester mangalicatelepének avatásán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mivel polgármesteri illetményét már második éve nem veszi fel, ez volt az egyetlen jelentős jövedelme 2015-ben. Bár előző évben több, 1,027 milliárd forint osztalékot tudott kivenni a cégéből, tavaly sem járt azért rosszul: a 817 milliós jövedelem azt jelenti, hogy

Mészáros Lőrinc az év minden napján, a nap minden órájában valamivel több, mint 93 ezer forintot keresett.

Ezt kiegészítette egy kisebb, 5,1 milliós jövedelem, amit a Mészáros és Mészáros Kft. mellett a CLH Kft.-től kapott tanácsadásért. Azt nem tudni, hogy ez egyszeri vagy havi rendszerességű juttatás volt, mert a vagyonnyilatkozatban mindkét szót aláhúzta.

Kölcsönadott félmilliárdot

Jövedelméből Mészáros Lőrinc nagyvonalúan kölcsönadott valaki(k)nek 524 millió forintot - derül ki a vagyonnyilatkozatból, amelyben az egy évvel korábbi 0 forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés jogcím mellett immár egy több mint félmilliárdos összeg szerepel.

/i/1602/20160201meszaros-lorinc-avatas-foglalkozas-kozeleti.jpgMészáros Lőrincpolgármester, FelcsútFidesz-KDNP817.571.4291.027.904.763Cégéből 2014-ben 1,027 milliárd forint osztalékhoz jutott, plusz 1,7 millió forint tanácsadói díjhoz.119.690.737625.000.000A csökkentésre magyarázat lehet, hogy 524 millió forintot kölcsönadott valaki(k)nek Mészáros Lőrinc.00Bár sok ingatlant eladott tavaly, még van kéttucat szántója, erdője, legelője, egy halastava és egy újonnan vásárolt horvátországi nyaralója Vir szigetén.

A kölcsön mellett más is apasztotta a polgármester pénztárcáját, hiszen míg 2014-ben még 620 milliót tartott takarékbetétben, tavaly év végén már csak 69,7 milliót. Ez több mint 550 milliós különbség, aminek csak egy részére találtunk magyarázatot a vagyonnyilatkozatban: készpénzben már nem 5, hanem 50 milliót őriz Mészáros Lőrinc.

Nyaraló jött, föld és cég ment

A különbségre magyarázat lehet, hogy a polgármester

tavaly vett egy Bombardier motorkerékpárt és egy nyaralót a horvátországi Vir szigetén

- utóbbit feleségével fele-fele arányban tulajdonolja. Vagyonnyilatkozata szerint tavaly megvált a polgármester a településen székelő R-Kord Kft.-ben meglévő 100 százalékos tulajdonrészétől - hogy mennyiért, az nem derül ki.

Mészáros Lőrinc sok ingatlantól és cégrészesedései egy részétől is megvált tavaly Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Két új cégrészesedés is feltűnt a vagyonnyilatkozatában: a CLH Kft.-ben 20, míg a CLH Klímaszerviz Kft.-ben 19,99 százalékos részesedést szerzett. A Mészáros és Mészáros Kft.-ben megmaradt az 50, az Aranykorona Zrt.-ben az 53 százaléka. Mészáros tulajdonrésze a nevét viselő autójavító kft.-ben viszont 100-ról 50 százalékra, míg a Búzakalász 66 Kft.-ben 80-ról 75 százalékra csökkent.

A nyaralóvásárláson kívül is jelentősen változott a polgármester ingatlanvagyona:

friss vagyonnyilatkozatban már csak 25 vagyonelem szerepel, míg a tavalyiban még 43 volt. Vértesacsán eladott két szántót, illetve erdőt, Felcsúton pedig megvált öt ingatlantól - igaz, a felcsúti halastavát megtartotta. Bicskén 4, Alcsútdobozon pedig 8 ingatlanban meglévő tulajdonrészét adta el.