Vágólapra másolva!
Ötven évünk van arra, hogy felépítsük a nagy radióaktivitású hulladék végleges elhelyezésére szolgáló mélységi tározót – derült ki a parlamenti vitából. A helyszín Boda lehet; az ottani kőzet alkalmasságát még vizsgálják. Az államtitkár a geológiai tározó költségét 650 milliárd forintra becsüli, az LMP ennek sokszorosáról, 1600 milliárd forintról beszél. A Jobbik a korrupció veszélyére hívta fel a figyelmet, az MSZP népszavazást ígért. Követtük a vezérszónokok felszólalásait.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül13 bejegyzés
16:06
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Aradszki András az előterjesztő

A hulladékkezelés alapdokumentumát tartom a kezemben. A keretdokumentum az Atomenergiáról szóló törvény és az uniós irányelvek figyelembevételével tesz javaslatot a radióaktív hulladék kezelésére - mondta rövid felszólalásában az államtitkár.

16:11
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Az atomhulladék leszerelése és elhelyezése

Az 1996-os törvény szabályozza az atomhulladék kezelését. 1998 óta működik a Hulladékkezelő Közhasznú Társaság. Ezt már Völner Pál, a Fidesz vezérszónoka mondta. Ezúttal az atomhulladék leszerelését és elhelyezését kell biztosítani.

16:16
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Az itthoni tárolást is meg kell oldani

Törekedni kell arra, hogy minél kevesebb atomhulladék keletkezzen. Nyílt üzemanyagciklus és az újrafeldolgozás a két lehetséges megoldás. Akármelyik megoldás születik Pakson a végén mélységi geológiai tározókba kerül a hulladék és a kiégett fűtőelem is.  

Az Oroszországba történő visszaszállítás lehetőségét is nyitva tartja a kormány. 

16:19
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP reméli, ezúttal másképp lesz

Az MSZP reméli, hogy végrehajtják a most születő határozatot, nem úgy mint a 2009-es országgyűlési határozatot, ami a Paksi Atomerőmű bővítéséről szólt - mondta Tóth Bertalan. 

A dokumentum tartalmazza, hogy a hulladék elhelyezésekor ki kell kérni a lakosság véleményét, de a végén már csak közmeghallgatásról beszél.

16:23
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

90 000 embert érintenek a tárolók

Az MSZP népszavazást kezdeményez a négy tározó környékén élő lakosok véleményének kikérésére - ígérte meg a szocialisták vezérszónoka.

16:28
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: túlbiztosított a tárolás

A Paksi Atomerőmű területén keletkező kis- és közepes aktivitású, alacsony sugárzású hulladék Bátapátiba kerül - tájékoztat Kepli Lajos a Jobbik vezérszónoka. Számos országban az alacsony sugárzás miatt a kimosott köpenyeket a felszínen tárolják, nem mélytározókban. Ő személyesen többször járt a tározóban és a sugárkapu nem mutatott sugárzást. Ezzel szemben a jóval magasabb sugárzású kiégett fűtőelemeket átmenetileg az atomerőmű területén lévő felszíni tározókban helyezik el évekre. 

16:33
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Újrahasznosítás lehetősége

Nyilvánvaló a pénz döntött ezeknél a beruházásoknál - véli a Jobbik. Éppen ezért a kazetták végleges elhelyezését célzó, jóval nagyobb bodai beruházásnál érdemes odafigyelni. A Jobbik szerint ennél jobb megoldás lenne, ha minél több hulladék visszakerülne Oroszországba, újrahasznosításra.

A végleges elhelyezés az újrahasznosítás útjába állhat, pedig a technológia rohamos fejlődése lehet, hogy a jövőben új megoldásokat kínál. 

16:37
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Uniós kérdések

Az Unió jelenleg azt szorgalmazza, hogy minden tagállam maga helyezze el a saját hulladékát. De érvek szólnak a mellett is, hogy a biztonságos geológiai helyszíneken nagyobb tározók jöjjenek létre. A titkosítást a Jobbik a tározó építésénél sem támogatja - utalt a paksi bővítésre Kepli Lajos. 

16:40
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

A paksi beruházás elhallgatott része

A paksi beruházás elhallgatott részéről eddig nem sok szó esett a Házban, de a mostani jogszabályból sem derül ki, hogy mit, mennyiért és miből építenének. A titkolózás oka, hogy a végleges tárolás forrásigénye legalább 1600 milliárd forint - kezdte felszólalását Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka. Ezzel a paksi bővítés költsége egycsapásra a másfélszeresére nő. 

16:42
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Alkalmas helyszín Baranya megyében

Az ideiglenes tárolóba 1998 óta gyűjtik a kiégett paksi fűtőelemeket. Ha ez így marad, akkor a tározó csak annyiban lesz ideiglenes, mint a Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjet hadsereg. Bodán jöhet létre a végleges tározó, de a hatásteületet a törvényhozás száz méterre szűkítette, és ezzel Pécs városát kizárta az egyeztetésből.

16:44
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Még sehol sincs végleges tározó

Végleges tározó még sehol sincs a világon, így a költségek is ismeretlenek. Az Orbán-kormány mentesítené az erőművet a költségektől, ezért nem terjesztették ki a termékdíjat az atomenergiára.

16:46
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Senki sem építene Paksot

Ha az atomenergia teljes életciklusát vizsgálnánk és beszámítanánk az árba, amivel a napelemek megadóztatását indokolták, akkor senki sem építené meg Paksot a magas költségek miatt. 

16:50
április 01, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét az adófizető állja

Félő, hogy nem a szennyező, hanem az adófizető fog megint fizetni, de azt még nem tudjuk, hogy pontosan mennyit. Az LMP az indítvány visszavonását és az energiastratégia újragondolását javasolja. Lépjenek inkább a zöld energia útjára! - kérte Sallai R. Benedek. Ezzel vége a vezérszónoki felszólalásoknak. Köszönjük figyelmüket!