Pintér segítséget ajánlott Ausztriának - percről percre

2013.06.03., 08:58

Rekordméretű árvíz közeleg Magyarországon, 860 centiméter környékén tetőzhet a Duna Budapesten, országszerte 4-5 ezer emberrel védekezik a vízügyi hatóság. Kiemelten védik a Margitszigetet, Csillaghegyen evakuálásra lehet számítani. Egy 2011-es jelentés a fővárosi védművek rossz minőségére hívja fel a figyelmet. Közép-Európa többi részén is gondokat okoz a magas vízállás, Ausztriában vasútvonalakat mosott el a Duna, Prágában az óváros víz felett tartásáért küzdenek. Ha árvíz által sújtott területen tartózkodik, és szívesen megosztaná velünk helyszíni tapasztalatait, vagy képet küldene, kérjük, írjon a hirugyelet@origo.hu címre.

23.59 |

Vége mára

Most egy időre lezárjuk percről percre tudósításunkat, de kedden korán reggel folytatjuk.

23.55 |

Prágában nyugalom van

Megérkezett az [origo] újságírója, Fabók Bálint Prágába, aki azt mondta, hogy a belvárosban teljes nyugalom van, semmi jelét nem lehet annak látni, hogy néhány utcával arrébb mekkora az árvízveszély. A lezárt Károly-híd lábát katasztrófaturisták lepték el, hogy a megáradt Moldva folyót fotózzák - mondta.

23.40 |

Ausztriában utakat mosott el a víz

György Ausztriából azt írta, hogy nem közlekednek a vonatok Salzburg és München között. Ezen felül nem lehet gépkocsival Kitzbühelből Lofer felé Salzburgba eljutni, az úttestet elmosta a víz, Tirolban pedig most is esik az eső - írta.
23.34 |

Holnap Orbán is az árvízzel foglalkozik

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Pintér Sándor belügyminiszter a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülése után megnézi a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ működését, majd sajtótájékoztatót tart az árvízi helyzettel kapcsolatban - írta esti közleményében a Belügyminisztérium.
23.26 |

Így épült a szentendrei mobilgát - videó

23.11 |

Téli idő a hegyekben

A Pilis-tetőn 6.6 fokot mutatnak a hőmérők, a Nagy Hideg-hegyen 6.8 fok van. A Dunántúlon és északkeleten jelenleg is esik, ez sem segít az árvíz-helyzeten - írja az Időkép.

22.55 |

Hajózási tilalom Szlovákiában

Az Állami Hajózási Felügyelet este hatkor rendelte el a hajózási tilalmat Szlovákiában - írja az ujszo.com.
21.45 |

Figyeljünk az állatokra is

Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszélyeztetett területeken a láncon tartott vagy bezárt állatok számára is biztosítsanak lehetőséget a menekülésre. Az árvizi állatmentésnek már külön Facebook-oldala is van. Lehet önkénteskedni mindenfelé.

21.38 |

Esztergomban is készülnek az árra

Esztergomban Tétényi Éva polgármester figyelmezteti a lakosságot az árvízre. Közleményében azt írja, hogy "az előrejelzések szerint a 2002-es 771 cm-es vízállást meghaladó árvízszinttel számolnak a szakemberek. Jelenleg II. fokú készültség van érvényben Esztergomban, és Táton III. fokú. Várhatóan szerdán a III. fok elrendelésére is szükség lesz a Városban, ez azt jelenti, hogy a Prímás-sziget víz alá kerül. Az intézmények és ott lakók kiértesítése megtörtént, szükség esetén a kilakoltatást a polgármester rendeli el. 6 méter 50 cm-es vízállásnál a szigeten kikapcsolják az áramellátást, és lezárásra kerül a teljes terület. A Mária-Valéria hídra történő kétirányú feljutást a betonakadályok elszállításával biztosítottuk. 7 méteres vízállásnál lezárásra kerül a Kis-Duna sétány, ezért kérem, hogy csak az ott lakók és a védekezésben részt vevők lépjenek be erre a részre. A lakóházak pincéjében megjelenő vízre számítani kell, ezért felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy értékeiket helyezzék biztonságba.
Az árvízi védekezést a Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányítják. A kritikus pontokon a hivatal munkatársai homokdeponálást végeznek, ahol a zsákok töltésére önkéntesek jelentkezését várjuk."

21.30 |

A Rómain is változik a menetrend

Ugyancsak kedden, de már délelőtt 9 órától lezárják a Római-parton a Királyok útját a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca között. Emiatt a 34-es busz a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik, kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között. Békásmegyer, Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak. Az Árpád híd felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállók szintén kimaradnak. A D11-es és a D12-es hajójáratok kedden már üzemkezdettől nem közlekednek a folyó magas vízállása miatt.

21.26 |

Nem lehet behajtani a Margitszigetre

Kedden 18 órától az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Margitszigetet teljes hosszában lezárják a közúti forgalom elől, és a parkolót is kiürítik - írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este. A 26-os buszok 18 órától nem közlekednek - írták, és közleményükben egyben arra kérték az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal.

21.20 |

Csak holnap kapcsolnak ki mindent

Pontosítjuk egyik korábbi bejegyzésünket, mert kollégánk ártéren lakó húgának a hatóságok azt mondták, hogy kedd délig hagyják el a területet, mert akkor kezdik el a fővédvonalon a buszmegállók, kapubeállók lezárását, és csak ezt követően fogják lekapcsolni a közműveket.

21.12 |

A Római egy másik részén van közmű

Egyik olvasónk, Boglárka írt nekünk, hogy édesanyja, valamint unokatestvére a Római-parton, a Pozsonyi utcában lakik, akik azt mondták, van villany, víz és telefon. Olvasónk szerint csak az ártérben, a Királyok útjáról a Duna felé zárhatták el a közműveket. Megkeressük a szolgáltatókat, mi a helyzet, és jelentkezünk a részletekkel.

21.05 |

Mindent lekapcsoltak a Rómain

Egyik kollégánk húga, aki a Római-parton lakik azt mondta, hogy a környéken kikapcsolták a közműveket. Nincs áram és nincs víz sem. A hatóságok azt mondták az ottélőknek, hogy készüljenek fel a kilakoltatásra, mert bármelyik pillanatban jöhet a felszólítás.

20.50 |

Nem jó a helyzet Ausztriában sem

Az osztrák-német határon lakó olvasó írt az ottani árvízhelyzetről Origo hírügyeletére. A környéken minden le van zárva, nincs közlekedés, az Inn kilépve a medréből Schärding nagy részét ellepte. Németországból hatalmas kerülővel lehet átjutni. A kollégáim nagy része nem tud munkába menni - írta a olvasónk, akinek viszonylag szerencséje van, mert a hegyekben lakik, bár ott is ömlik a víz mindenhonnan. Olvasónk szerint az eső - kisebb megszakításokkal - hetek óta esik, és a föld nem tudja ezt a mennyiségű vízet elnyelni.

20.40 |

Durva eső jöhet

A várható felhőszakadás miatt keddre több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A meteorológiai szolgálat hétfői veszélyjelzése szerint kedden Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyékben, valamint a főváros területén várható felhőszakadás: az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat. Szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta, hogy kedd délután, este az Északi-középhegység és Közép-Magyarország térségében elszórtan zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez néhol felhőszakadás, erős szél és kisebb méretű jég társulhat. Az előrejelzés szerint kedd délelőttig még több helyen is előfordulhatnak 70 kilométer/óránál erősebb széllökések. Napközben a legerősebb széllökések - az északnyugati területek kivételével - már döntően 60-65 kilométer/óra alatt valószínűek - írták. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű.

20.31 |

Ilyen a helyzet a cseheknél - kép

Forrás: MTI/AP/CTK/David Tanecek

20.20 |

Pintér Sándor segít Ausztriának

Magyarország felajánlotta segítségét Ausztriának az árvízi védekezésben - tudta meg az MTI hétfő este a Belügyminisztériumtól. Pintér Sándor levélben fordult Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterhez, amelyben azt írta, folyamatosan figyelemmel kíséri az Osztrák Köztársaságot sújtó árvízhelyzet megelőzésében és a kialakult helyzet kezelésében végzett megfeszített munkájukat. A magyar miniszter felajánlotta osztrák kollégájának a magyar belügyi szervek segítségét és kérte, amennyiben az osztrák fél igényli, nevezze meg, milyen feladatok ellátásával és milyen eszközökkel tud Magyarország hozzájárulni a védekezési munkához.

20.13 |

Olvasónk képe az osztrák-német határról - kép

Forrás: Rácz Szilárd (olvasónk)

Előző
Következő