Százmilliókból vett luxusingatlant Gyurcsány - itt a leleplező vagyonnyilatkozat

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.,
Vágólapra másolva!
A 2023-as évben már feltüntette Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában azt a II. kerületi luxusingatlant, amit egyébként még 2021-ben vásárolt. Érdekes, tavaly miért nem volt bent a dokumentumban. A bukott kormányfőnek tavaly is feltűnően jól ment, mert százmilliókból gazdálkodott, így még arra is jutott pénze, hogy közel 210 millió forintot kölcsönözzön.   
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc 2023-as vagyonnyilatkozatában már feltüntette azt a II. kerületi luxusingatlant, amelyben 87/960 arányú tulajdonrészt szerzett (a részarány azért csak ennyi, mert egy luxus társasház egyik luxuslakásáról - egészen pontosan egyelőre a telekről - van szó).

Értékpapírban 18.384.253 forintja volt.

Gyurcsány mostani nyilatkozatában 432 millió 390 forintos lakásvásárlási előleg szerepel, mint követelés. Vagyis Gyurcsány egy ingatlant, úgy tűnik, árul is. Lehet, hogy az Apró-villát?

Mindezek mellett több mint 210 milliót kölcsönzött. Ebből közel 200 millió forintot tesz ki egy kölcsön az egyik családtagjának.

Gyurcsánynak ezek mellett egy közel 58 milliós tartozása is volt.

Az Altusól havi szinten 1-5 millió forintot kap, és ugyanennyit keres országgyűlési képviselőként is.

Gyurcsány Ferenc 2023-ban is százmilliókból gazdálkodott Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Luxusingatlan

Mint arról korábban beszámoltunk, egy átlag magyar számára elérhetetlen áron vásárolt ingatlant Gyurcsány Ferenc és felesége, valamint a DK-elnök anyósa, Apró Piroska a főváros II. kerületének legdrágább részén. A január végi ingatlan-nyilvántartási adatok szerint a Gyurcsány házaspár és Dobrev Klára édesanyja a Bimbó út egyik luxusszínvonalat képviselő, vadonatúj épületében szerzett tulajdonjogot.

A DK elnöke a 2019-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozata óta minden évben feltüntetett egy rejtélyes „lakásvásárlás foglaló és előleg" megnevezésű összeget más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésként. Ez az összeg 2022-ben már 446,5 millió forintra rúgott, 2021-ben 348,25 millió, 2020-ban 225 millió, 2019-ben szintén 225 millió forint volt. A Bimbó út 80. tulajdoni lapja szerint 2021 szeptemberében Gyurcsány Ferenc 87/960 és Dobrev Klára szintén 87/960 tulajdonrészt szerzet az ingatlanban. Apró Piroska valamivel korábban, már márciusban 111/960 tulajdoni hányadot vásárolt.

A fentiek alapján felmerül a kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a legutóbbi vagyonnyilatkozatában (2022-es évről szóló) miért nem tüntette föl, hogy tulajdonjogot szerzett egy ingatlanban. Az viszont tény, hogy az átlag magyar embernek az álom kategóriába tartozó lakás ára nem okoz gondot Dobrevéknek, sőt a telekkönyv jelenlegi adatai szerint a vételhez el sem kell adniuk az Apró-villát.

2022-ben eltűntek Gyurcsány megtakarításai

Több száz millió forinttal nőtt Gyurcsány Ferenc tartozása 2022-ben, de a mérleg másik oldalán több száz millió forinttal nőtt a követelése is egy lakásvásárlás foglalója miatt - ez derült ki a tavalyi vagyonnyilatkozatából. A bukott kormányfőnek 2022-ben jelentősen csökkentek a megtakarításai, ez azonban nem biztos, hogy a valós helyzet, nem tudni ugyanis, hogy mi van a felesége nevén. Gyurcsánynénak ugyanis EP-képviselőként gyakorlatilag nem kell vagyonnyilatkozatot tenni, a gyalázatos gyenge brüsszeli követelmények miatt, így a bukott miniszterelnök a feleségét felhasználhatja a vagyon egyes elemeinek eltitkolására.

A politikus emellett tulajdonosa volt egy pápai lakásnak, illetve ötven százalékban egy kötcsei családi ingatlannak.