Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Verőcei hajótragédia: drámai hír érkezett

Verőce, baleset
Vágólapra másolva!
Szombat éjjel egy szállodahajó és egy kishajó ütközött össze Verőcénél a Dunán. Az ütközés után egy nappal a szállodahajó kapitányát a rendőrség őrizetbe vette, segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, mivel a baleset után nem állt meg, egészen Komáromig tovább hajózott. Ott kikötött, és lefeküdt aludni. A balesetben ketten meghaltak, öten eltűntek. Velük kapcsolatban érkezett most drámai bejelentés.
Vágólapra másolva!

A Pest vármegyei katasztrófavédelemhez néhány perccel éjfél előtt érkezett bejelentés a balesetről szombaton. A helyszínre a szentendrei, a váci és fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltókat is kiküldték.

Először egy vérző fejű férfit találtak Verőcénél, a Dunához közel, a 12-es főúton. Gyorsan kiderült, hogy ő hajóbaleset egyik áldozata. Ezután nem sokkal egy férfi holttestét találták meg Verőcétől délre a Duna-parton, néhány órával később egy női holttestet is találtak a Megyeri híd magasságában a Dunán.

Később kiderült, az is, hogy a hajóban 8 fiatal ült. A férfi, akit az úton találtak meg, kiúszott a baleset után.

 

A túlélő egy olasz férfi, aki aznap ismerkedett meg a társaság többi tagjával. 

A férfinek fejsérülése, kulcscsont sérülése, sebei, zúzódásai lettek, majd a helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

Ezután a rendőrök megállapították, hogy ebben az időszakban a térségben egy szállodahajó volt, amelyet Komáromnál találtak meg, az oldalán sérülésekkel.

Hajóbaleset, Verőce
Rendőrök helyszínelnek egy sérült szállodahajónál 2024. május 19-én a Dunán, amelyet a rendőrök állítottak meg Komáromnál. Május 18-án éjjel Verőcénél egy motorcsónak szállodahajóval ütközött
Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

 A 110 fős befogadóképességgel rendelkező szállodahajó kapitánya, a baleset után tovább hajózott, 

majd miután kikötött, a kapitány elment aludni. 

Verőce, baleset
A halálcsónak roncsa, amit  a szállodahajó elsodort
Fotó: Facebook

Tegnap őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát és halált eredményező segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, mivel a férfi a baleset után a személyzetet nem riadóztatta és a mentési protokoll előírásait sem hajtotta végre.

A szállodahajó kapitányának letartóztatásáról a napokban fog dönteni az ügyészség. Miközben az eltűntek utáni keresés még mindig nagy erőkkel zajlik.

A túlélőket a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 12 kishajóval, három drónnal, valamint csaknem 90 emberrel a parton, a vízen és a vízben, valamint a levegőből is keresik.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt írta, a fővárosból, Pest vármegyéből (Vác, Szentendre, Szigetszentmiklós, Érd, valamint a FER tűzoltóság kishajója) és Bács-Kiskun vármegyéből (Baja), valamint az OKF állományából a hivatásos katasztrófavédelem csaknem 90 emberrel és 31 technikai eszközzel vesz részt a keresésben.

Eddig két halálos áldozat kiléte ismert

A baleset után nem sokkal a mentőszolgálat a helyszínen egy férfi halálát is megállapította. 

A balesetben egy 19 éves lány is meghalt. Az erdészeti technikumban tanuló Pest vármegyei fiatalt most százak gyászolják. Információk szerint, a baleset előtt nem sokkal még vidáman csevegett egyik barátjával telefonon, 

akinek elmondta, soha nem volt még olyan boldog, mint aznap este, ugyanis a lánynak a baleset előtt kérték meg a kezét.

Az is kiderült, a motorcsónakban ülők mind barátok voltak, sőt, a hajó vezetője és az egyik utasa rokonok voltak. Az egyetlen, akivel aznap ismerkedtek meg, a már említett olasz férfi, aki túlélte a balesetet.

A Ripost szerint az egyik fiatal, már korábban is bekerült a hírekbe, akkor egészen más okból. A dévaványai fiú egy erdészeti szakközépiskola tanulója volt, kimagasló tanulmányi eredményeiért, és a tragikus baleset előtt hatalmas elismerést kapott az intézményétől: 

április utolsó hetében megkapta az iskola legkiválóbb tanulójának járó díjat. 

Verőce, hajóbaleset, Varga Márton
Fotó: Facebook

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság merülésvezetője a Hír TV-nek elmondta, hogy nem számítanak már túlélőkre, ennek ellenére a keresést tovább folytatják az eltűntek után. 

Jelenleg még őket keresi a rendőrség: 

Fotó: Police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy a Dunán és a part közelében lévő emberektől, sportolóktól, horgászoktól, kirándulóktól, hogy amennyiben bármit észrevesznek a vízben, vagy akár a parton, ami összefüggésbe hozható a tegnap éjszakai balesettel (amikor egy motorcsónak és egy szállodahajó ütközött össze), vagy bármit tudnak a hajókatasztrófával kapcsolatban hívják a 112-es segélyhívó számot!

Elhagyta Magyarországot a szállodahajó

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, de a Schiffsradar adatai szerint, amely a hajók helyzetét térképen mutatja, vasárnap este, nem sokkal 10 óra után újra útnak indult a verőcei hajóbalesetben résztvevő szállodahajó. A hajó cseh kapitányát őrizetbe vették, azonban szakértők szerint a hajó lefoglalása nem feltétlenül volt szükséges, mivel a hajó átvizsgálása, sérülésének dokumentálása és vélhetően a vízi jármű technikai eszközeinek megvizsgálása is megtörtént. Mivel műszaki hiba vélhetően eddig nem merült fel a baleset okaként, így nem volt szükség a hajó lefoglalására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben részletesebb szemlére nem kérik be a szállodahajót

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről