Ma délután lejár az egyik fontos határidő az EP-választással kapcsolatban

A Fidesz-KDNP adta le elsőként az európai parlamenti választáshoz szükséges aláírásokat.
A Fidesz-KDNP adta le elsőként az európai parlamenti választáshoz szükséges aláírásokat.
Fotó: MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Lejár pénteken 16 órakor az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására állított listák bejelentési határideje, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig két listát vett nyilvántartásba.
Vágólapra másolva!

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pénteken 16 óráig van lehetőség. A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni róla pedig csak 2024. május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Az NVB eddig két listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, valamint a Mi Hazánk Mozgalom listáját. A Nemzeti Választási Bizottság 36 pártot vett nyilvántartásba jogerősen az EP-választásra.