Orbán Viktor: Háborús hangulat van Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Ma Magyarország nélkül, a magyar emberek nélkül, a magyar kormány hangja nélkül nincs szabadság Európában - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

A világ egy veszélyes hellyé vált, mindenki attól retteg, hogy az izraeliek terrorszervezet ellen folytatott háborúja átcsaphat egy országok közötti konfliktusba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Eközben a szomszédunkban ott az orosz-ukrán háború és a Balkánon is nyugtalanság van – tette hozzá. A kormányfő szerint a Közel-keleten mindent meg kell tenni, hogy a konfliktus ne csapjon át háborúba, mert az már nem csak az ott élő népek ügye lesz, hanem a mienk is, mert abból menekültek lesznek, háborús pusztítás lesz, újabb gazdasági kiadások és költségek jelentkeznek Európa számára. 

Ebből a fejezetből is ki kell maradnunk
„Ukrán ügyben viszont háborús hangulat van Brüsszelben” – mondta a miniszterelnök. Amíg mi orosz-ukrán háborúról beszélünk, addig a brüsszeli vezetők úgy beszélnek erről, mint a saját háborújukról. Mostanra oda jutottunk, hogy komolyan felmerült, hogy Európa katonákat küldjön Ukrajnába, ami egy újabb fejezetet nyitott a háborúban. Orbán Viktor szerint

a nagy kérdés most az, hogy Magyarország a háború második fejezetéből is ki tud-e maradni. 

„Az nem kérdés, hogy ki akarunk maradni, és amíg nemzeti kormány áll Magyarország élén, addig az orosz-ukrán háborúban egyik fél oldalán se fogunk beleavatkozni ebbe a háborúba”– jelentette ki a kormányfő.

Hogyan tudunk ebből kimaradni? – tette fel a kérdést a műsorvezető, hozzátéve, hogy a NATO-ból és az EU-ból is érkeznek háborúpárti hangok. Orbán Viktor elmondta, ami a NATO-t illeti, az egy védelmi rendszer. Magyarország azért csatlakozott, mivel ha egy NATO-tagországot megtámadnak, a tagállamok a védelmére kelnek, mint mondta, arról viszont szó sincs, hogy együtt támadunk meg egy országot. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az Unió ugyan nem katonai szervezet, de a tagállamoknak van katonai képessége.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden alkalommal azért dolgozik, hogy elkerüljük azt a helyzetet, hogy a Magyarországnak járó pénz ne hazánknál, hanem Ukrajnában landoljon. A kormányfő úgy fogalmazott:

a diplomáciának vissza kell venni a szerepet, és a lehető legkevesebb pénzt kell adni Ukrajnának.

Ukrajna, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.14.17.,
Ki kell maradnunk a háborúból
Fotó: Anadolu via Getty Images


Rossz bőrben van a szólásszabadság

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a szólásszabadság Nyugat-Európában rossz bőrben van. „Kialakultak olyan liberális társadalmak, amelyben a közvéleményt alakító tényezők, mint média, egyetemek és politikusok egyszínűvé váltak” – mutatott rá. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy például a német sajtóban politikai oldaltól függetlenül nincs különbség olyan kérdésekben, mint például az illegális migráció. A Brüsszelben rendezett konzervatív NatCon rendezvényének betiltása kapcsán kiemelte, hogy ez a szólásszabadság korlátozásának csupán egy példája. „De az emberek a munkahelyeken is hátrányt szenvednek”, amennyiben a fősodortól eltérő véleményt formálnak meg.

Mint mondta, vannak olyan példák, amelyek alapján Nyugat-Európában a szabad politikai véleményformálásért akár a munkahelyük elvesztésével is fizethetnek az emberek. A brüsszeli konzervatív konferencia betiltása kapcsán pedig arról is beszélt, hogy a hatóságok megfenyegették a helyszínt biztosító hotelt, valamint a vendégek ellátását végző céget is. Orbán Viktor emlékeztetett:

itthon a nyilvánosságban van tere a konzervatív és a liberális véleménynek is, a közösségi médiában pedig minden véleményforma megjelenhet. És itt senki sem szenved hátrányt a nyilvánosan vállalt véleménye miatt. 

„Ma Magyarország nélkül, a magyar emberek nélkül és a magyar kormány nélkül nincs szabadság Európában” – húzta alá.

Soros György már 2015-ben leírta a migrációs terveit

Orbán Viktor felidézte, hogy Soros György 2015 szeptemberében leírta a hatpontos tervét a migrációs válságról, és ebben az szerepel, hogy évente egymillió embert kell beengedni, valamint biztonsági zónákat kell létrehozni. Világosan le van írva, hogy mi a terv a migráció esetében. A jogszabályok mögé nézve a Soros-terv végrehajtása zajlik. Az uniós vezetők szerint menedzselni kell a migrációt - tette hozzá. 

A magyarok döntik el, hogy kivel akarnak együtt élni az országuk területén. 

Ha valami alapvetően rossz, akkor azon a szigorítás nem segít - mondta Orbán Viktor. A lényege a migrációnak, hogy a migránsokat beengedik-e egy adott ország területére, vagy pedig nem - tette hozzá. Akiket egyszer beengedtek, azokat már nem lehet kitoloncolni - mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a kulcskérdés az, hogy hol kell a migránsnak a kérelmének az elbírálására várakozni. 

Soros, György, SorosGyörgy,
Soros tervének a végrehajtása zajlik az EU-ban
 Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Ma az EU az ukrán oligarchákat és a nagy amerikai cégeket képviseli

A háború egyik eredménye az ukrán gabonadömping - mondta Orbán Viktor. A háborúpárti kormányok nem tudnak nemet mondani az ukrán gabonadömpingre. A magyar probléma, hogy a felesleges terményeinket nem tudjuk eladni a gabonadömping miatt - tette hozzá. 

Ha elveszítjük az európai piacainkat, akkor az lenyomja az árakat, és ez veszélybe sodorja a gazdákat.  

Ma az EU az ukrán oligarchákat és a nagy amerikai cégeket képviseli az európai gazdákkal szemben - tette hozzá. 

A politika nem egy bonyolult műfaj: a vezetők vagy teljesítik az ígéreteiket, vagy nem.

A zöld átmenet megbukott, a középosztály megerősítése megbukott, a gazdaság nem lett versenyképesebb.  Nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők.

A választási kampányban ki kell állni, és harcolni kell - mondta a kormányfő. 

Most nem okoskodni kell. 

Valójában két út áll előttünk: háború vagy béke. A baloldal háborúpárti, mert Brüsszelből kapják a pénzüket. Háború vagy béke, ez a fő kérdés - zárta a kormányfő.