Elképesztő, amit az egyik budapesti lakótelepen találtak kutyasétáltatók

Vágólapra másolva!
Mérgezett, gyanús csontokra bukkantak szétszórva a Havanna-lakótelepen a Havanna és Kolozsvár utca sarkánál. A kutyatulajdonosok már egymást is figyelmeztetik a házi kedvenceikre leselkedő halálos veszély miatt.
Vágólapra másolva!

Összefogtak a Havanna-lakótelep kutyatulajdonosai, és egymást figyelmeztetve próbálják megóvni háziállataikat amióta a környéken szétszórva mérgezett csontdarabokra bukkantak. A szilánkos, csöves csontok már önmagukban is veszélyesek, hiszen ha a kutyák megeszik, akár végzetes bésérülést is szenvedhetnek. 

A csontokról fotót készítettek, ami felkerült a „Havannások” elnevezésű nyilvános Facebook-csoportba, és a poszt alatt annak rendje és módja szerint hatalmas felháborodott kommentáradat keletkezett. 

"Ki az a barom, aki odatette? A csöves csont önmagában is megölheti a kutyát!"

kutya, állat
A kép illusztráció.
Fotó: Pixabay

Mi a teendő mérgezés gyanúja esetén?

Ha a mérgezés gyanúja lép fel, azonnal vigyük a kutyát állatorvoshoz, ahol szakemberek mindent megtesznek az életük megmentése érdekében. Enyhébb esetben elég, ha az állatorvos meghánytatja a kutyust, de komolyabb probléma esetén akár infúziót vagy véralvadás-elősegítőt is adnak az állatnak, hogy minél előbb meggyógyuljanak a négylábú kedvencek.

Öt év börtön is járhat az állatkínzásért

A mérgezés tünete lehet a vérzés különböző testnyílásokból, makacsul vérző kisebb sebek, bágyadtság, köhögés, véres bélsár. A méreg a véralvadást gátolja, fontos, hogy az állat időben orvoshoz jusson, ha evett belőle. Az új állatvédelmi törvényben foglaltak szerint „ha az állatkínzást méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés. Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő még az is, aki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül.”