Gyalázatos: nem kerül börtönbe az újbudai rendőrgyilkos

Vágólapra másolva!
Szakács Szilárd tavaly januárban, egy újbudai házban megkéselt több rendőrt, miközben intézkedtek vele szemben. Az egyik rendőrt, Baumann Pétert olyan súlyosan megsebesítette, hogy belehalt a sérüléseibe. Ezek után a menekülő támadót csak úgy tudták megállítani a rendőrök, hogy lábon lőtték. A bíróság ma kényszergyógykezelésre ítélte a gyilkost.
Vágólapra másolva!

Az újbudai Lecke utcában, tavaly januárban Szakács Szilárd intézkedés közben halálta késelte Baumann Péter rendőrt, két társát pedig megsebesítette. Ezek után a támadó csak akkor adta meg magát a rendőröknek, amikor lábon lőtték. Még a figyelmeztető lövés sem állította meg. A bíróság ma első fokon felmentette a bíróság az emberölés vádja alól, és kényszergyógykezelését rendelte el - tudta meg az Origo.  

"Felemntette a bíróság a vádak alól és elrendelte a kényszergyógykezelését, tekintettel a tudatállapotára. Ez kizárja a büntethetőségét" - erősítette meg az Origo információit dr. Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője. 

Ahogy megírtuk, a gyilkos tavaly, január 12-én az újbudai, Lecke utcai lakásában zajt hallott a felette lévő lakásból. Azt hitte, hogy a szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd azonban nem nyitotta ki az ajtót, ezért egy betonbontó kalapáccsal betörte az ajtót. Ezek után közölte az ott lakóval, hogy majd megcsináltatja az ajtót és elment onnan.

Sz. Szilárd
Fotó: Origo

A lakók és a támadó is bejelentést tett a rendőrségen, akik az első emeleti lépcsőfordulóban intézkedtek ellene. Szakács Szilárd megmutatta nekik a nála lévő kést, amit a rendőrök elvettek. Ezek után próbálták megbilincselni, de a gyilkos valamiért veszélyben érezte magát és a rendőrökre támadt. Meg akarta szerezni az egyikük fegyverét, de ez nem sikerült neki, viszont meglátta a verekedésben a tőle elvett kés leesett a földre. 

Gyorsan felvette és megszúrta mindhárom rendőrt. Baumann Pétert olyan súlyosan megkéselte, hogy belehalt a sérüléseibe.

A késelő ezek után menekülni kezdett. A rendőrök hiába adtak le figyelmeztetőlövést, csak akkor állt meg, amikor a rendőrök lábon lőtték.

A késelő ellen kényszergyógykezelést javasolt a Központi Nyomozó Főügyészség. Ezt ötévente felülvizsgálják, és ha pozitív változás történik, Szakács Szilárd nem lesz ön- és közveszélyes, akkor akár szabadlábra is kerülhet a jövőben.

Korábban megírtuk, hogy a rendőrgyilkos rendszeresen drogozott és edzőterembe járt. 

Az egyik ismerőse szerint mindig lekezelően beszélt másokkal, a munkatársaival is, a fiatalabbak sokszor üvöltözött és durván beszélt velük.

A gyilkosság után a vizsgálat megállapította, hogy a rendőrök nem hibáztak az esetnél, a rendőrök szakmailag képzettek voltak, jogszerűen és arányosan használták a kényszerítőeszközöket, és annyi rendőr érkezett a helyszínre, amennyi indokoltnak látszott.