David Pressman ismét hazudik Magyarországgal kapcsolatban

Országgyűlés, plenáris ülés, Országház, felszólalás, 2024.02.26., David Pressman
Fotó: Ladoczki Balazs
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán közzétett videóban David Pressman amerikai nagykövet Magyarország energiapolitikájáról osztott meg hazugságokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagykövetség a hazai és európai energiapolitikát elemzi a Facebookon közzétett videójában, amely nem szenved hiányt a különböző drámai kép- és hanganyagokban − írta meg a Magyar Nemzet. A portál szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állításával indítanak, miszerint az orosz gáz nélkül nem lehetne biztosítani Magyarország energiaellátását, majd külföldi ellenpéldákat sorol: Csehországot, Lengyelországot és Bulgáriát, amelyek szerintük „jelentősen csökkentették” az orosz gáz importját 2023-ban.

A Magyar Nemzet szerint azonban az az apróság már kimaradt a videóból, hogy míg a tavalyi év nagy részében tényleg szinte leállt az orosz gáz csehországi importja, a Natural Gas World szakportál ugyanakkor emlékeztet, hogy 

Prága az év végén ismét nagyobb mennyiségben kezdett el vásárolni az oroszoktól.

"A magyar kormány az orosz energiafüggés növelése mellett döntött… bármi áron" − állítja a videó, amely ezt baloldali hírportálokról vett, hónapokkal vagy évekkel ezelőtti szalagcímekkel „bizonyítja”.

"Csak a magyar politikai vezetés döntött úgy, hogy orosz energiafüggésben tartja az országot" − vádaskodik tovább a nagykövetség videója.

A magyar kormány célja eközben a gázbeszerzés diverzifikálása

A portál szerint Szijjártó Péter külügyi tárcavezető egy korábbi Facebook-bejegyzésében például az azeri gáz fontosságát emelte ki. A minap Oroszországba látogató miniszter pedig a közösségi oldalán azt közölte, hogy

történelmi nap közeleg a magyar–török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál – tette hozzá a tárcavezető.

Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságában, de ez idáig „csak” tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is.

 

Óriási az energiafüggőség

A Magyar Nemzet arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió adatai szerint 2020-ban az uniós tagállamok többségében az energiaimport-függőség mértéke 16 országban haladta meg az ötven százalékot. A legmagasabb függőségi aránnyal jellemezhető államok Málta (98 százalék), Ciprus (93 százalék) és Luxemburg (92 százalék) voltak. A legalacsonyabb értékeket Észtország (11 százalék), Románia (28 százalék) és Svédország (34 százalék) mutatta fel. Magyarország függősége 0,9 százalékponttal alacsonyabb volt az EU27 átlagánál, ezen értékkel az uniós középmezőnyben helyezkedünk el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK