Közönséges bűnözők: Varju Lászlótól Fekete-Győrön át Donáth Annáig

Vágólapra másolva!
Varju László, Fekete-Győr András, Rónai Sándor, Nyulasi Tamás, Donáth Anna és Gurmai Zita - ők Gyurcsány Ferencnek, a baloldal vezérének erőszakos emberei.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal képviselői közül az elítélt vagy perbe fogott erőszakos bűnözők lassan egy focicsapatot tesznek ki. Most bemutatjuk, hogy kik alkotják ezt a "remek csapatot".

Varjut elítélték 
 

Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében, ami ellen az elítélt fellebbezett. Erre azért volt joga, mert ez az ítélet eltért az elsőfokú bíróság által hozott ítélettől. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság többi döntését helyben hagyta. Ez azt jelenti, hogy a másodfokú testület elítélte Varjut garázdaság, a választás rendje elleni bűncselekmény, és testi sértés miatt is.

VARJU László,  Varju László,  VarjuLászló, politikus, DK, Varju László, a DK képviselő,
Varjut is elítélték
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap


Az ítélethirdetésen megjelent Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gréczy Zsolt, a párt parlamenti képviselője, valamint Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője. Az ügyész beszéde alatt alatt a teremben lévő DK-s pártaktivisták időnként erőltetett hangos nevetéssel reagáltak a vádbeszédben elhangzottakra.

Már a tárgyalás előtt történt egy közjáték: az eseményre érkező Rónai Sándor azt kérdezte az őt Gyurcsány bíróságra gyakorolt nyomásáról kérdező Császár Attilától, hogy az M1 riportere szokott-e „gyerekek nadrágjában turkálni”. A riporter követelte a képviselőtől, hogy vonja vissza a kérdésbe burkolt vádaskodását, de Gyurcsány embere erre azt felelte: „nem tudom visszavonni”. Kollégánk azt is elmondta helyszíni tudósítóknak, hogy az EP-képviselő később azt mondta neki, hogy „hülye vagy!” Ezt a Magyar Nemzet rögzítette is.

 

Emlékezetes, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője egy volt azon baloldali képviselők közül, akik erővel betörtek a közmédia Kunigunda utcai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek. Ezt azonban a biztonsági őrök megakadályozták. 

A három vádpont közül kettő – a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja – ehhez a cselekményhez kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldal szervezte tüntetések, majd behatolás során – amelyről azóta kiderült, hogy a baloldal egyértelmű provokáció­ja volt – az egyik alkalommal Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, utána pedig az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­g­gyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt követte el, 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel.

Itt az újabb agresszív momentumos

Agresszív támadásnak esett áldozatul a józsefvárosi Fidesz irodája múlt héten, Kocsis Máté megnevezte a tatabányai baloldal által jól ismert elkövetőt, egy szélsőbaloldali aktivistát - írja a Kemma. A legutóbbi tatabányai közgyűlésen Bereznai Csaba önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a baloldali polgármester, Szücsné Posztovics Ilona egyik emberét letartóztatták. 

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője közösségi oldalán számolt be arról, hogy hivatalosan is kiderült, 

szélsőbaloldali bűnöző verte szét a józsefvárosi Fidesz irodáját.

Mint írja, az elkövető: "Ny. Tamás (netes összevetések alapján: Nyulasi) 27 éves, Jámbor András és Pikó András aktivistája, illetve korábban a tatabányai baloldali polgármester kabinetjének kommunikációs gyakornoka volt.“ 

A Kocsis Máté által megnevezett Nyulasi Tamás nem egyszerűen csak gyakornok volt Szücsné Posztovics Ilona polgármester kommunikációs stábjában. 2019 augusztusában a kemma.hu arról számolt be, hogy az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok helyi képviselői (Lusztig Péter – DK, Balogh Ferenc – Jobbik, Takács Péter -MSZP, Nyulasi Tamás – Momentum, Renczes Dávid – PM) és jelöltjük aláírta az őszi önkormányzati választásokra megfogalmazott „Választási Együttműködési Megállapodást”.


Parlamenti börtönválogatott

Korábban másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum szánalmas megbukott elnökét. A 2018-as kormányellenes tüntetésen eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emeltek vádat Fekete-Győr ellen. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Ismert, a két liberális politikus 2018 decemberében az Országház előtt tartott tüntetésen a rendőrökre támadt. A vád szerint Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt és a Parlament épületét biztosító rendőrök felé dobta amikor még füstölgött. Másnap a két politikus ismét megjelent a Kossuth téren, mindketten meggyújtottak, majd a rendőrök felé dobtak pirotechnikai eszközöket.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást

A Hír TV felidézte, az elsőfokú ítélet felmentette a két momentumos politikust, de az ügyészség súlyosításért fellebbezett. Az ügyészség képviselője kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre.

A másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint mindkét vádlott hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnös. Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, 

Fekete-Győr András védőjével együtt már fellebbezett a döntés ellen,

így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Fekete-Győr András esetében többen követelték a lemondást a példátlanul súlyos ítélet után. 

„Polt Péter legfőbb ügyész – a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére” – írta még tavaly decemberi közleményében a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztálya.

Budapest, 2023. május 19.Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten  2023. május 19-én.MTI/Bruzák Noémi
Donáth Anna büntetőeljárására a mentelmi joga felfüggesztését követően kerülhet sor
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Hozzátették: a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük 

 

Gurmai Zita és Donáth Anna a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

GURMAI Zita
Az indoklás szerint Gurmai Zita Donáth Annával erőszakkal akadályozta a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban
Fotó: Kovács Tamás/MTI

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.

Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztéséről jövő héten szavaz a parlament.