Gulyás Gergely: A kormánynak a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen, több döntést hozott

Kormányinfó, sajtótájékoztató, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Gulyás Gergely, GulyásGergely, Szentkirályi Alexandra, SzentkirályiAlexandra, 2024.02.16.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök és Varga Judit példamutató módon vállalták a felelősséget, a kormánynak pedig az a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen, ezért nyújtott be a miniszterelnök a kegyelmi ügy kirobbanása után egy alaptörvény-módosítást, hogy a pedofil bűncselekmények esetén nincs kegyelem - minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt a pénteki Kormányinfón. Arató Andrásnak távoznia kellene a Klubrádió vezetői posztjáról - mondta a miniszter az Origo kérdésére. A kormánynak a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen, így a kormány több döntést hozott: a kegyelmi ügy kirobbanása után nyújtotta be a miniszterelnök az alaptörvény-módosítást, amely világossá teszi, hogy pedofiloknak és a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nincs kegyelem. A kormány szigorítja a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit. A kormány felülvizsgálja és szigorítja a gyermekvédelmi szabályokat.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a nemzeti kormány mindig is és mindenkinél nagyobb arányban támogatta a családokat, bevezette a csokot, a babaváró támogatást, adókedvezményt biztosított a gyermekes családoknak, és a négy gyermeket vállalóknak adómentességet adott. Eközben pedig elfogadta Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, és külön nyilvántartást hozott létre a pedofil bűncselekményt elkövetőkről – sorolta Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette: a családpolitikáért a legtöbbet éppen Novák Katalin köztársasági elnök tette az elmúlt időszakban, és Varga Judit igazságügyi miniszternek is nagy szerepe volt a BTK szigorításában és a családvédelmi törvény elfogadásában.

Kormányinfó, sajtótájékoztató, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Gulyás Gergely, GulyásGergely, Szentkirályi Alexandra, SzentkirályiAlexandra, 2024.02.16.
Gulyás Gergely: A köztársasági elnök és Varga Judit példamutató módon vállalták a felelősséget
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a köztársasági elnök és Varga Judit példamutató módon vállalták a felelősséget.

A kormánynak pedig az a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen, ezért nyújtotta be a miniszterelnök a kegyelmi ügy kirobbanása után egy alaptörvény-módosítást, hogy a pedofil bűncselekmények esetén nincs kegyelem 

– fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett, a miniszterelnök olyan alkotmánymódosítást nyújtott be, melynek értelmében a kiskorúak ellen elkövetett szándékos bűncselekmények esetében nincs kegyelem. Mint mondta, a legutóbbi kormányülésen szó volt arról, hogy a gyermekvédelmi intézmények élére történő kinevezésnél a kritériumok sokkal szigorúbbak legyenek. Rögtön hozzátette, a kritériumokat már 2017-ben ugyanez a kormány szigorította.

Fontosnak tartjuk, hogy ezt követően a kinevezés előtt pszichológiai vizsgálat, kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat és környezettanulmány is rendelkezésre álljon, és csak ezt követően legyen mód valakit kinevezni. És természetesen át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat is, és ahol lehet, ott az észszerű szigorítást támogatjuk

- mondta Gulyás Gergely.

A miniszter kitért rá: „örülünk annak, ha a negatívumokban, a rossz ügyekben is lehet valami jót találni. Az, hogy azok, akik eddig támadták a gyermekvédelmi intézkedéseket, most a gyermekvédelem apostolaiként tüntetik fel magukat, az talán lehetőséget ad arra, hogy ezekben a kérdésekben, amelyek eddig megosztóak voltak, bal és jobboldal között most konszenzust teremtsünk.”


A baloldalon a súlyos bűnöknek sincs következményük
 

A hatósági személy elleni erőszak miatt elítélt Fekete-Győr András momentumos politikus kapcsán úgy fogalmazott, minden ami történt, alátámasztja azt, hogy a baloldalon a súlyos bűnöknek sincs következményük, és az, hogy a Momentum volt elnöke nem mond le mandátumáról is ezt mutatja. Jelezte, szintén a komédia kategóriájába tartozik, hogy Gyurcsány Ferenc nemrégiben azt mondta, ő vállalta a felelősséget 2006-ért.
 

Arató Andrásnak távoznia kellene a Klubrádió vezetői posztjáról 

- mondta Gulyás Gergely az Origo kérdésére. 


A brüsszeli migrációs paktumról azt mondta, elfogadhatatlan következményei lennének, így Magyarország a végsőkig ellenzi azt. 

Kvóta szerinti szétosztásban sosem fogunk részt venni 

– szögezte le az Origo kérdésére. 

A tárcavezető Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban elmondta, reményt keltő tárgyalások zajlanak a svéd kormánnyal.

A miniszter az EU-s pénzekről elmondta, a pénzek folyamatosan érkeznek már, 12 milliárd euróról van szó, és a korábban ismertetett operatív programoknak megfelelően fogják felhasználni.

Az inflációs adatok közelítenek az elfogadható szint felé, mert az 3 százalék alatt van. Várhatóan jövőre lesz 3 százalék alatt az infláció - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

 

Nyilvánosak lehetnek a kegyelmi ügyek
 

Hogy szükségszerű volt-e az államfő és a miniszter lemondása a kegyelmi döntés után, Gulyás Gergely azt mondta, tudomásul vették a döntéseket, a kegyelmi kérvény elbírálása kapcsán Varga Juditot is sokan felelőssé teszik, de az elmúlt 25 évben minden miniszter minden kérvényt ellenjegyzett, a töretlen gyakorlatot folytatta, bár tény, jobb lett volna ezzel a gyakorlattal szakítani. A miniszter elmondta: ezentúl bárki lesz a köztársasági elnök, úgy fogja kezelni a döntéseit, hogy az nyilvános. Nem tartja kizártnak azt sem, hogy nyilvánosak lehetnek majd a kegyelmi ügyek.

Ez a kapcsolat közeli

A BKK vezetőjének a járatritkításokkal kapcsolatos, sértő, nagy botrányt kavaró hasonlata kapcsán azt mondta, a kormányból már kirúgták volna. Ismert, a társaság vezetője, Walter Katalin levágandó pulykákhoz hasonlította a fővárosi közlekedést használó utasokat, akiket nem kell megkérdezni az őket hátrányosan érintő döntések előtt.
 

A Lánchíd-ügy kapcsán közölte, a megrendelő és a kivitelező közti gyanús pénzmozgásokat ki kell vizsgálni, és látszik, hogy az A-Híd és Karácsony Gergely közötti kapcsolat közeli.