Nagy befolyású Pest vármegyei orvos fogadott el pénzt azért, hogy bűnözőknek ne kelljen börtönbe menniük

Orvosnál talált gyerekpornó
Vágólapra másolva!
Egy betegszállító azzal kereste meg egy Pest vármegyei kórház egyik vezető beosztású orvosát, hogy nem tudna-e pénzért cserébe a kórházban benntartani egy olyan beteget, akit már elküldtek onnan. Innentől kezdve rendszeresek lettek a hasonló esetek, valamint bűnözőknek is segített az orvos, hogy ne kezdjék meg időben a börtönbüntetéseket.
Vágólapra másolva!

Az egyik Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa önállóan dönthetett a járó- és fekvőbeteg felvételről. Munka közben ismerkedett meg azzal a betegszállítóval, aki később a társa lett.

A betegszállító először 2013-ban kereste meg az orvost azzal, hogy egy idős beteget el akarnak küldeni a kórházból, de a családja nem tudja gondozni.

Azt akarta megtudni a betegszállító az orvostól, hogy pénzért cserébe felvenné-e az osztályára.

Ebbe az orvos beleegyezett, majd 2021 júliusáig a betegszállító többször is küldött az orvoshoz olyan embereket, akik pénzt fizettek bizonyos illegális szolgáltatásokért.

Voltak, akik nem tudták, vagy nem akarták az idős rokonaikat gondozni, miután elküldték őket a kórházból. Ekkor az orvos pénzért felvette őket az osztályára és ott tartotta, amíg szükséges volt.

Képünk illusztráció Forrás: Origo

Olyan emberek is voltak, akiknek különböző okokból arra volt szükségük, hogy fekvő- vagy járóbetegnek nyilvánítsák őket, és erről igazolást is kapjanak. Később ezt a táppénz igényléshez használták fel.

A harmadik csoportba azok tartoztak, akik azért kértek különböző igazolásokat az orvostól, hogy azokat felhasználva ne kelljen elmenniük a bírósági tárgyalásukra, vagy ne kelljen időben megkezdeniük a kiszabott börtönbüntetésüket.

Az ügyfelek akár több százezer forintot is fizettek, ami a betegszállítón keresztül jutott el az orvoshoz úgy, hogy abból ő is kapott.

Az orvost végül a hatóságok buktatták le. Akkor több százezer forintért vállalta, hogy olyan iratokat állít ki, amikkel a letöltendő büntetés elhalasztását lehetett volna kezdeményezni.

Az orvos a vesztegetés elfogadásával legalább 5 és fél millió forintot, a betegszállító pedig közel 1 milliót keresett.

Az ügyészség az orvossal és a betegszállítóval szemben is korrupciós cselekmény miatt emelt vádat. Vesztegetés miatt 9 embert vádolnak.

Az Origo megírta, hogy korábban egy nyíregyházi orvos szexért cserébe írt fel gyógyszert, Budapesten pedig egy biciklivel vesztegettek meg egy orvost. Budapesten és Ráckevén is volt olyan orvos, aki pénzért írt fel gyógyszereket.