Elege lett az ukrán újságíróknak: Zelenszkij eltörli a sajtószabadságot

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2024.01.09.
KHARKIV, UKRAINE - JANUARY 8: A view of a destroyed educational institution after a Russian missile hit the city of Kharkiv, Ukraine on January 8, 2024. This hit is the third during the period of the Russia-Ukraine war as the director of the educational institution Viktoriya Ponomaryova told Suspilne Kharkiv. Yevhen Titov / Anadolu (Photo by Yevhen Titov / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrán újságírók nyilvános nyilatkozaton keresztül kívánják felhívni az ukrán társadalom és Ukrajna nemzetközi partnereinek figyelmét, hogy az országban jelentősen csorbult a szólásszabadság joga.
Vágólapra másolva!

Az ukrán sajtóorgánumok összefogásával alakult szólásszabadságért fellépő „Médiaruh" (Médiamozgalom) Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult azzal a követeléssel, hogy az elnök ítélje el a független újságírókra és oknyomozó újságírókra gyakorolt nyomást, és vizsgáltassa ki az ilyen bűncselekményeket – írta a detector.media.

– áll a közleményben.

Az anonim Telegram-csatornák, amelyek nyilvánosan vállalják, hogy a kormánynak dolgoznak és folyamatosan védik azt, és a „szemetes weboldalak" (junk websites) már szisztematikusan üldözik a független médiát és az oknyomozó újságírókat, provokációkat szervezve ellenük. Ismeretlen agresszorok az ukrán újságírókat „a nép ellenségeiként", orosz ügynökökként, kábítószerfüggőként próbálják beállítani, és lejáratják szakmai munkájukat."

Az orosz-ukrán háború kitörése óta az ukrán újságírók körében általánosságban tapasztalható egyfajta öncenzúra, amelyet vagy az ukrán erőszakszervektől való félelem vagy a hazaszeretet (az ukrán hatalomra nézve negatív események elhallgatásán keresztül az orosz propaganda hátráltatása) ösztönöz.

Az ukrán hatalommal kritikus hangnemet megütő újságírók azonban többször számoltak be az ellenük irányuló nyomásgyakorlásról.

Oleh Dunda kormánypárti képviselő január 9-i nyilatkozata szerint „a háború alatt nem szabad megengedni, hogy szólásszabadság legyen. Minden médiának az államért és a győzelemért kell dolgoznia. Minden média – fegyver." A Médiaruh nyilatkozatán keresztül kívánja felhívni az ukrán társadalom és Ukrajna nemzetközi partnereinek figyelmét, hogy az országban jelentősen csorbult a szólásszabadsághoz való jog.