Nagy István: Ukrajna uniós csatlakozása sok kárt okozhat a magyar gazdáknak

Nagy István, miniszter, agrárium, gabonamegállapodás, háború, mezőgazdaság, infláció,
Vágólapra másolva!
Brüsszel Ukrajna uniós felvételéről szőtt terve rosszul előkészített és sok kárt okozhat a magyar gazdáknak - jelentette ki Nagy István szombati Facebook-videójában. Az agrárminiszter szerint Kijev esetleges EU-s csatlakozása veszélyeztetné az európai termelők megélhetését. Nagy arról is beszélt, hogy a kormány milyen támogatásokkal segíti a vidéket és a gazdálkodókat az új évben. 
Vágólapra másolva!

"Stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból is rendkívül fontos az élelmiszer-biztonságunk megvédése és a magyar gazdák támogatása. A kormány és a gazdák szövetsége egy olyan szilárd és biztos alapot teremt, amire bátran építhetünk a 2024-es évben is" - jelentette ki a miniszter a közösségi oldalán megosztott videójában. Helyzetértékelésében úgy fogalmazott, hogy

a nehéz gazdasági helyzetben is sikerült a termelők finanszírozási hátterét biztosítani, és az új agrárpályázatok megindításával tovább tud erősödni gazdaságaink versenyképessége.

"Ez szükséges a hazai élelmiszer-ellátás stabilitásának megerősítéséhez, ami nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. Az orosz-ukrán háború következtében egyik napról a másikra megváltozott agrárpiaci folyamatok pedig arra késztetnek bennünket. hogy minden lehetséges európai uniós fórumon lépjünk fel a magyar gazdák érdekeinek védelmében" - tette hozzá.

Nagy István szerint Brüsszel Ukrajna uniós felvételéről szőtt terve rosszul előkészített és sok kárt okozhat a magyar gazdáknak.

- fejtette ki részletesebben álláspontját a miniszter, aki ezután ismertette a tavalyi agrártámogatások számait.

"Soha annyi agrártámogatást nem igényeltek sikeresen a magyar gazdák, mint 2023-ban. Összesen 1300 milliárd forintot fizettek ki nekik. Ez óriási segítséget jelent a vidék számára" - húzta alá Nagy István, akinek szavaiból kiderült, hogy jövőre sem marad támogatás nélkül a magyar vidék, és annak gerincét adó agrárium és élelmiszer-előállítás. 2027-ig újabb óriási összeg, 2900 milliárd forintnyi forrás áll a rendelkezésükre. Ez úgy jön ki, hogy a 600 milliós uniós támogatást a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészíti ki.