Több száz tonna szemetet szórtak szét egy Kaposvár melletti erdőben

Vágólapra másolva!
Több száz tonna fémhulladékot gyűjtött össze egy Kaposvár közelében élő férfi és fia, melyet ezután engedély nélkül leadtak hulladékgyűjtő telepeken. Az illegális üzlettel több tízmillió forintra tettek szert. A két férfinak hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie.
Vágólapra másolva!

A férfi fiával együtt 2021 márciusa és 2022 októbere között Kaposvár környéki településeken gyűjtötte a hulladékot abból a célból, hogy ezzel pénzt keressenek.

Az apa ezalatt több mint 200 tonna hulladékot adott le, amivel több, mint 30 millió forintra tett szert, míg a fia 116 tonna fémhulladék leadásával 25 millió forintot szerzett,

azonban semmilyen hulladékgazdálkodási tevékenységre jogosító engedéllyel nem rendelkeztek.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség vádiratában

az idősebb férfival szemben végrehajtandó börtönt javasolt, ugyanis a bűncselekmény idején felfüggesztett büntetés hatálya alatt állt. Fiával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását,

és az illegális kereskedelemmel szerzett vagyon elkobzását javasolta.

A két férfi esete nem egyedi, sokan próbáltak már hulladékkereskedelemmel pénzhez jutni olyanok, akiknek erre semmiféle jogosultságuk nem volt. Néhány évvel ezelőtt például egy dombóvári ingatlan területéről közel 10 ezer forintot érő, nagy mennyiségű fémhulladékot foglaltak le a NAV munkatársai, melyet a bérlő megpróbált illegálisan értékesíteni. Szintén a NAV munkatársai csaptak le egy férfira Nyárádnál, miközben a helyi fémtelepre tartott terherautóval, melyen 3 és fél tonna fémhulladékot szállított. Közel egy évtizede Érden egy illegálisan működő fémhulladék telepet számoltak fel, melyet román férfiak üzemeltettek. Néhány nappal ezelőtt pedig megírtuk, hogy egy kecskeméti pár egy hatalmas teherautóakkumulátort dobott ki albérlete erkélyéről, mely darabjaira tört, ezután a veszélyes hulladéknak minősülő darabokat társa szedte össze, hogy engedély nélkül eladja.

Forrás: Ügyészség